Skip to content

Podstranska revija 47.

Iz tiska je izašao 47. broj Podstranske revije

Internet izdanje je dostupno na https://omh-podstrana.hr/podstranska-revija/

U Podstranskoj reviji broj 47. u tekstu Zahvala zaslužnima za opstojnost i zaštitu poljičice (str. 2.) potkrala se pogreška pri navođenju imena osoba zaslužnih za oživotvorenje projekta zaštite poljičice kao nacionalnog kulturnog dobra. Riječ je o gospođi Majdi Rubić kojoj se ovim putem ispričavamo i objavljujemo ispravak.
U nastavku donosimo ispravljen tekst.

Zahvala zaslužnima za opstojnost i zaštitu poljičice
Proglašenje poljičice nacionalnim kulturnim dobrom prilika je zahvaliti zaslužnima za njen nastanak, opstojnost i zaštitu, od samozatajnih poljičkih popova glagoljaša ispod čijega je habita još u 11. stoljeću poljičica izašla, preko onih koji su je stoljećima prenosili s koljena na koljeno sve do naših dana poput pok. Matije Mandalinić zvane Matuka iz Kostanja ili je pak znanstveno afirmirali poput Ivana Berčića u 19. stoljeću, Vladimira Mošina, Petra Đorđića, Benedikte Zelić-Bućan u 20. stoljeću te Matea Žagara u 21. stoljeću koji je i legitimirao naziv poljičica, do suvremenika koji se njome služe kao što su Josip Bepo Novaković, Damir Vladušić i Ivica Čotić te najmlađih poljičkih naraštaja koji tek sriču azbukvicu poljičice.

Zahvalnost za oživotvorenje projekta zaštite poljičice kao nacionalnog kulturnog dobra zavređuju Majda Rubić, Ante Mekinić i Savez za Poljica kao supredlagatelji inicijative za upis poljičice u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te OŠ „Srinjine“, Damir Vladušić, Marija Novaković, Jure Matijević, Daniel Pavlović, Ante Mekinić i Konzervatorski odjel u Splitu za pomoć pri izradi prijavnoga obrasca.

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)