Skip to content

Iduće godine obilježit će se 1100. obljetnica hrvatskog kraljevstva

Jedna od posljednjih odluka Hrvatskoga sabora u ovom sazivu donesena je jednoglasno.

Inicijativa je još na izvanrednom zasjedanju Sabora Hrvatske biskupske konferencije (HBK) održanom u četvrtak 1. lipnja 2023. u sjedištu HBK-a u Zagrebu kada su biskupi počeli promišljati na koji način obilježiti 1100. obljetnicu Hrvatskog kraljevstva (2025.) Za početak su se prisjetili na koji način se visoka obljetnica tog važnog datuma hrvatske nacionalne i crkvene povijesti proslavljena 1925., odnosno velikim projektom 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata koji je zbog Drugog svjetskog rata morao biti odgođen da bi konačno bio ostvaren sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća te je završen velebnim Nacionalnim euharistijskim kongresom 1984. godine u Mariji Bistrici.

Rijetko viđeno u Saboru: Ujedinjenje od lijeva do desna. Rezultat glasovanja: 127 glasova ZA (100 %). Po riječima Miroslava Grgića, Zmaja Strossmayerskog to može samo snaga Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, ruku pod ruku s Maticom hrvatskom – dviju povijesnih hrvatskih kulturnih institucija, a uz podršku Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Uz potporu Andro Krstulovic Opara, Vesna Bedeković, Miro Gavran

A sada nas tek čeka veliki posao da dostojno obilježimo ovu važnu obljetnicu, kao što su to učinili naši predci 1925. godine.Ogranak Matice hrvatske u Podstrani će se aktivno uključiti u obilježavanje ove velike obletnice.

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)