Skip to content

Podstranska revija 46

Iz tiska je izašla najnovija Podstranska revija.

Tema broja: “Spomenik dr. Franji Tuđmanu u Podstrani.” Ovaj broj Revije otvaramo s otkrivanjem spomenika prvom hrvatskom predsjetniku dr. Franji Tuđmanu u Podstrani. Veliki je to događaj za sve nas, a uveličao ga je i sam premijer Andrej Plenković koji je zajedno s načelnikom Mijom Dropuljićem otkrio spomenik.

U nastavku donosimo opširan razgovor s načelnikom Mijom Dropuljićem kojeg je vodio Zoran Jurišići u kojem načelnik odgovara na pitanja o onome što je postigao od početka mandata, o planovima i o budućem razvoju Podstrane.

Nova škola/škole u Podstrani je vječno aktualna tema. Treba li Podstrani jedna, dvije ili čak pet škola kako predlaže prof. Lovrić? Ne manje aktualna tema je cijena vode za poljoprivrednike u Podstrani o kojoj piše Dražen Vlašić, a posebno skrećemo pažnju na kratak ali važan članak Petra Šituma o potrebi osoba s invaliditetom.

Kraj je godine zbrajaju se dojmovi o ljetnim aktivnostima u mjestu, pa tako donosimo podsjetnike na proslavu Dana Općine sv. Antuna Padovanskog i proslavu Gospe od Zdravlja koje piše naša tajnica Jelena Karaman, osvrt na kulturno ljeto u Podstrani iz pera Zdravke Švenda, o Pozdravu praski piše Ivanka Žaper, a o Art festivalu Podstrana Denis Jonjić. U ovom broju imamo još jedan značajan intervju i to s novim župnikom don Mirkom Šakićem koji je vodila Jelena Karaman.

Prošlost u sadašnjosti je rubrika u kojoj pokušavamo dani novu, današnju dimenziju povijesnim temama ili onim temama i aktivnostima kojima je cilj sačuvati tradicionalne vrijednosti prvenstveno Podstrane i podstranjana. U ovom broju Dražen Vlašić piše o aktivnostima Društva Poljičana Sveti Jure Priko, Mario Tomasović o časnim sestrama Dominikankama iz Podstrane Dragica Zeljko Selak je obavila razgovor s Blankom Matković, Zoran Jurišić nas prisjeća jedne tužne obljetnice, a Gordan Lovrić se pita zaboravljamo li Ivana Meštrovića, pa svoju tezu potkrepljuje mini istraživanjem među osnovnoškolcima.

Na sportskim stranicama donosim pregled uspjeha naših sportaša, pa tako Ivan Grbavac piše o uspjehu šahistica na državnom natjecanju učenica u šahu. Dražen Vlašić ističe izniman doprinos prof. Enesa Buljana, inače ovogodišnjeg laureata državne nagrade, u razvoju školskog sporta u nas. Velimir Gavranić piše o aktivnostima sportske udruge Nova generacija 7, a Nikola Amižić o Jedriličarskom klubu “Podstrana”.

Za ljubitelje putopisa u ovom broju smo izdvojili priče o Islandu i Budimpešti – biseru na Dunavu, koje nam donose Zorana Ivanković Buljan i Antonio Vrbatović.

U rubrici Ja tako mislim Mario Tomasović iznosi svoja dva razmišljanja: Zašto nam ljudi bježe iz Hrvatske i Ekumenizam = populizam i ništa više, Vedrana Varga donosi zanimljivu priču o planinama i planinarenju. A Ivan Bašić razmišljanja o podcjenjivanju sebe i drugih.

Novost u ovom broju je prošireno internetsko izdanje, u kojem je čak 10 stranica više nego u tiskanom. Posebno zanimljiv članak kojeg ekskluzivno samo u internetskom izdanju donosimo je priča Zorana Jurišića o posljednjem podstranskom poljoprivredniku. Samo u internetskom izdanju je i članak Enesa Buljana o natjecanju za pamćenje – državnom natjecanju šahistica.

Kulturni podlistak Perun i naslovnica u predbožićnom duhu s pjesmama naših pjesničkih diva: Divna Ban Bakota: Klanjanje i Danica Bartulović: Predbožićna radost. Perun počinje s još nekoliko divnih pjesama i ilustracija po izboru dugogodišnjeg urednika Zlatka Jurasa. Divna Ban Bakota piše o 14. večerima čakavske poezije “ČA pod Perun” i gostovanjima naših pjesnika, Zoran Jurišić o likovnoj koloniji u Gornjim Poljicima, Jelena Karaman o Izbornoj skupštini Ogranka matice hrvatske u Podstrani, 20. smotri klapa u Podstrani, te predstavljanju iznimno vrijedne knjige Maria Tomasovića: Bogu na čast, nama na ponos, o izgradnji crkve Gospe od Zdravlja u Podstrani. 27. dobrojutrenje u Podstrani također čitamo iz pera Jelene Karaman. Dražen Vlašić donosi osvrt na drugi festival knjige u Matici hrvatskoj. Objavljujemo tekst Biserke Goleš Glasnović iz pogovora knjizi Cvrčci u trubi. Dragica Zeljko Selak donosi priču o znanstvenom skupu o Antunu Gustavu Matošu održanom na 55. Knjizi Mediterana.

Objavljujemo tekstove Dragana Vučetića, Sanja Bukvić piše o dr. Radomiru Dumičiću povodom priznanja koje mu je uručeno na Danima HURIN-a. U nastavku je i glazbeni feljton: Roberta Flak, kojeg je napisao dr. Radomir Dumičić. Ivo Klarić piše o Papinom govoru koji ide u svemir.

Pišemo i o drugim temama. A novost u ovom broju je uz već spomenuto prošireno internetsko izdanje je i multimedija koja prati naše tekstove i koja se može pregledati ili preslušati očitavanjem QR koda koji prati tekst.

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)