Skip to content

U Podstrani je otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

Državnik Franjo Tuđman, u Podstrani, na tvrdim temeljima Poljičke Republike, čiji tisućljetni statut čuva i danas identitet Hrvata, na platou, podno kamenih litica Mosora, iznad modrog i sinjeg mora, kip je utemeljitelju moderne države Hrvatske i stajat će kao trajni spomenik domovini!” istaknuo je sam autor akademik Ivan Kujundžić na svečanosti otkrivanja spomenika dr. Franji Tuđmanu u Podstrani.

Načelnik Mijo Dropuljić se obratio uzvanicima i svim nazočnima na svečanosti otkivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, te je između ostalog rekao: “Ovaj kip utemeljitelji moderne hrvatske države, ovdje u Podstrani, trajat će kao trajni spomenik domovini. Hvala svima koji ste uveličali ovaj svečani trenutak.

A uveličali su ga mnogi mještani Podstrane i okolice.

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Truđmanu su svečano otkrili načelnik Općine Podstrana Mijo Dropuljić i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković. Uz premijera su svečanosti nazočili i podpredsjednici Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved i Branko Bačić, podpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić i mnogi drugi.

Premijer je u svom obraćanju okupljenima rekao: “Doktor Franjo Tuđman ostvario je ono što je hrvatski narod sanjao, težio, i za što je prolijevao svoju krv punih osam stoljeća. On je stao na čelo hrvatskog naroda onda kad se povijesti ukazala prilika ostvarenja tisućljetnog sna. To je učinio u prijelaznim trenutcima europske povijesti, u trenu-
cima kada se promjena šira tektonike na europskom kontinentu i val demokracije zapljusnuo srednju i istočnu Europu, padom Berlinskog zida i rušenjem tadašnje nomenklature u Moskvi omogućio. On je iskoristio tu šansu. Jer je bio spreman. Imao je i želju i volju i okupio je sve one koji su mu trebali u tom trenutku da mu pomognu. Taj nevjerojatni konsenzus hrvatskoga naroda, hrvatskih branitelja, njegova vodstva i u vladi i u saboru, nam je donio slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Zato je važno da, i 24 godine nakon što nas je napustio, obnavljamo poštovanje
i ovakvom inicijativom kakvu je načelnik Dropuljić pokazao, a to je da u Podstrani podigne spomenik predsjedniku Franji Tuđmanu. Ja vam na tome iskreno zahvaljujem i čestitam. Smatram da će vremenom sve više rasti svijest o ulozi prvog hrvatskog predsjednika, o njegovom, zaista, povijesnom značenju i ostvarenju.”

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)