Skip to content

Nacrt prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku

Predsjedništvo Matice hrvatske pozvalo na uključivanje u Savjetovanje s javnošću koje je otvoreno do 31. kolovoza¸.

Predsjedništvo Matice hrvatske na svojoj je sjednici jednoglasno podržalo inačicu Nacrta Zakona temeljena na nacrtu zakona koji je izradila Radna skupina Matice hrvatske te poziva sve hrvatske intelektualce koji se bave jezičnom problematikom da tijekom javne rasprave iznesu svoje prijedloge za poboljšanje sadašnje inačice Nacrta.

U nastavku je izjava Predsjedništva Matice hrvatske u cijelosti.

Vlada Republike Hrvatske 1. kolovoza 2023. godine uputila je u Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću Zakon o hrvatskom jeziku.

Riječ je o nacrtu Zakona do koga se došlo nakon tromjesečnog usuglašavanja stručnih službi Ministarstva znanosti i obrazovanja RH s Radnom skupinom Matice hrvatske za izradu nacrta Zakona o hrvatskom jeziku.

Ovu inačicu nacrta Zakona o hrvatskom jeziku na svojoj sjednici od 1. kolovoza 2023. godine jednoglasno je poduprlo Predsjedništvo Matice hrvatske, te poziva sve matičare, hrvatsku intelektualnu javnost i domoljubne građane Republike Hrvatske da ga također podupru.

Taj zakon Hrvati su iščekivali desetljećima znajući da njegovim donošenjem skrb o hrvatskom jeziku i književnosti dobiva nužan institucionalni okvir kojim se našem jeziku omogućuje nesputan razvoj na dobrobit hrvatskoga naroda i sveukupne hrvatske kulture.

Pozivamo sve hrvatske intelektualce koji se bave jezičnom problematikom da tijekom javne rasprave sa zainteresiranom javnošću iznesu svoje prijedloge za poboljšanje sadašnje inačice nacrta Zakona o hrvatskom jeziku, kako bi bio što kvalitetniji kada se uputi u saborsku proceduru.

Predsjedništvo Matice hrvatske

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)