Skip to content

Dvadeset godina Ogranka Matice hrvatske u Podstrani

U dvorani Osnovne škole u Strožancu, gdje je prije dvadeset godina, točnije 15. siječnja 2002., osnovan Ogranak Matice hrvatske u Podstrani, 24. lipnja 2022. godine svečanom je sjednicom obilježena 20.godišnjica djelovanja Ogranka.

Sjednicu su, uz članove Ogranka MH u Podstrani, uveličali i uzvanici: predsjednik Matice hrvatske, gospodin Miro Gavran, predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Buljan, općinski vijećnici, ravnateljica OŠ Strožanac Žana Prizmić, svećenici don Ante Vranković i don Nikola Mikačić, te brojni prijatelji Matice.
Pozdravnu je riječ prisutnima uputio predsjednik OMH u Podstrani dr. Darijo Radović te je predstavio rad Ogranka u proteklih dvadeset godina. Iz njegova podužeg izlaganja izdvojili smo:

“Poštovane matičarke, poštovani matičari, prijatelji Matice, dragi gosti i prijatelji, predstavnici udruga s kojima Matica surađuje, drago mi je vidjeti vas na obilježavanju velikih jubileja koje obilježavamo ove godine, 180 godina od osnivanja Matice, ali i dvadeset godina od osnivanja našeg Ogranka. Naš Ogranak nije se ograničio samo na organiziranje kulturnih događanja i izdavanje knjiga, nego aktivno sudjeluje u svim porama društvenog života Podstrane. Pa što smo to ostvarili u dvadeset godina našeg rada? Naše aktivnosti možemo podijeliti u tri skupine: izdavačka djelatnost, organiziranje kulturnih događanja, te očuvanje, zaštita i prezentacija kulturne baštine. Kao nositelj izdavačke djelatnosti nalazi se časopis Podstranska revija, polugodišnjak za kulturu i društvena pitanja, koji prati mjesne teme, uz poseban naglasak na povijest i znanost. Do sada su objavljena 43 broja. U časopisu se, u
podlisku za kulturu Perun, objavljuju ne samo najznačajniji kulturni prilozi, literarni uradci članova našeg Ogranka, nego i uradci članova naših partnerskih udruga, prvenstveno Likovne udruge Ante Kaštelančić, a u njemu svoj prostor dobivaju ne samo velika imena hrvatske kulture, nego i oni koji tek započinju svoje umjetničko stvaralaštvo.
U tri biblioteke, Perun, Perunika i Feniks, Ogranak je do sada objavio šezdesetak knjiga svih žanrova, od znanstvenih knjiga do proze i poezije. U tijeku je projekt digitalizacije svih naših izdanja pa će se sve knjige moći čitati na web-stranici omh-podstrana.hr, službenom digitalnom glasniku našeg Ogranka.

Što se tiče događanja koja organiziramo samostalno ili u suradnji s drugim udru gama, navest ću pjesničku manifestaciju Dobrojutro more, koja se od 1997. održava u Podstrani u čast pobjede Hrvatske vojske u oslobodilačkom Domovinskom ratu, u suradnji s DHK-om. Također, tu je večer čakavske poezije Ča pod Perun, koja se redovito održava od 2008. godine. Svake godine od 2005. u kolovozu održavamo Večer dalmatinskih klapa. Uz sve ovo, tu su i jednodnevne prigodne manifestacije: tribine, predstavljanja knjiga, glazbene večeri, likovne izložbe i slično. U sklopu očuvanja povijesne baštine, uz stalna istraživanja i obnovu starih ruševnih objekata, držali smo pet velikih znanstvenih skupova. Prvi međunarodni znanstveni skup održan je 2010. pod nazivnom Perunov žrvanj i Jurjevo koplje, u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a tema je bila istraživanje rane hrvatske i slovenske mitologije na području Podstrane i Poljica. Drugi međunarodni skup 2012., pod nazivom Lucius Artorius Castus i Podstrana u antici, temom je proučavao život visokog rimskog vojnog dužnosnika čiji se grob nalazi u Podstrani, te njegove uloge u stvaranju legende o kralju Arturu, a brojni hrvatski i svjetski znanstvenici u objavljenom su zborniku iznosili svoje argumente za ovu znanstvenu pretpostavku.

Tako smo na temelju prikupljenih radova 2019. godine održali drugi međunarodni skup Kralj Artur i Lucije Artorije Kast, od antičkih tragova do turističke ikone, što je doprinijelo tome da se ova priča iskoristi u razvoju turizma ne samo Podstrane, nego i šire zajednice. U suradnji s Društvom Poljičana, 2015. godine održana su dva skupa, jedan u Podstrani, drugi u Zagrebu, pod nazivom Poljica – prvih tisuću godina, s prezentacijom bogate poljičke kulturne baštine. Posebno želim naglasiti da je naš Ogranak sudjelovao u postavljanju vrijednih spomenika: spomenika patronu naše općine sv. Anti, rad akademskoga kipara Kažimira Hraste, 2004. godine, te 2007. godine spomenika palim Poljičanima u povodu dvjesto godina neuspješne obrane Poljica od tada najveće vojne sile, Napoleonove vojske. U 2019. godini sudjelovali smo u postavljanju Stope sv. Martina u Podstrani.”

U pozdravnom obraćanju predsjednik Miro Gavran naglasio je:

“Poštovani predsjedniče Radoviću, drage matičarke i matičari, dragi prijatelji i podupiratelji. Ja sam iznimno zadovoljan što sam večeras s vama. Ova prezentacija vašeg rada uvjerava me da ovdje Matica radi na pravi način i da je jedan od najuspješnijih ogranaka Matice hrvatske u Hrvatskoj, i s velikom radošću čestitam vam dvadesetu obljetnicu Ogranka. Daj Bože da bude što više ogranaka diljem Hrvatske i diljem svijeta. Ono što je divno jest da se vaša obljetnica poklapa s obljetnicom 180 godina Matice, kada je 1842. godine grof Janko Drašković osnovao Maticu sa željom da se ona skrbi o hrvatskom jeziku, kulturi i prosvjeti, pa čak i o gospodarstvu. U ovih godinu dana od izbora novog rukovodstva utrostručio se broj članova. Matice, pokrenuli smo tribine Sučeljavanja u Matici hrvatskoj i druge programe. Imali smo veliku proslavu u HNK-u 13. lipnja… Ono što želim posebno naglasiti jest izrada Nacrta zakona o hrvatskom jeziku. Hrvatski je jezik 24. priznati jezik u EU-u, a 2008. priznat je u Washingtonskoj biblioteci, ali mi nikako ni nakon 30 godina da dobijemo svoj zakon o hrvatskom jeziku. Ovaj zakon nije važan samo za prosvjetne radnike, nego i za pravnike i za sve druge, s time da će se pokrivati i ča i kaj i što, sva tri narječja. To je nešto što matičari čekaju još od 1967., kad je bila donesena Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Čestitam vam ovu godišnjicu i obećavam da ćete uvijek imati potporu Središnjice u Zagrebu, i kada god poželite nešto svoje prezentirati u Zagrebu, vrata Matice uvijek će vam biti otvorena.”

Potom su uručena priznanja i zahvalnice vrijednim članovima Matice i podupirateljima, a pojedinci su uz zahvalnice dobili i umjetničke slike, dar naših prijatelja i suradnika iz Likovne udruge Ante Kaštelančić. Nagrađeni su Općina Podstrana, Osnov na škola Strožanac, Turistička zajednica općine Podstrana, Likovna udruga Ante Kaštelančić, klape Praska, Kurjože i Ankora, Župa Gospe u Siti Strožanac, Župa Gospe od Zdravlja Podstrana, Društvo Poljičana Sveti Jure Priko te obitelj Cindro, dok su pojedinačne zahvalnice i umjetničku sliku dobili Zlatko Juras, Dražen Vlašić, Mate Gojsalić, Mario Tomasović, Miran Tomasović, Mladen Bartulović, Danica Bartulović, Martin Vlašić, Ankica Cicvarić i Mateo Juradin.

U sklopu sjednice Gordan Lovrić predstavio je redizajniranu web-stranicu Ogranka s digitaliziranim svim brojevima
Podstranske revije, a slikarica Anamarija Kahrić predstavila je zadnju tiskovinu našeg Ogranka, netom tiskanu slikovnicu pod naslovom Artorije Macaklić, vješto kombinirajući dvije podstranske legende, Rimljanina Artorija i lik iz hrvatske mitologije Macaklića.

Uz mušku klapu Praska i žensku Kurjože, obje iz Podstrane, sa svojim su programom sudjelovali učenici Osnovne škole Stroža- nac. Program je vodio Mladen Vuković.

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)