Skip to content

Projekt: LEGO robotika

 

Voditelj: Gordan Lovrić

 

Općenito o LEGO robotici

LEGO robotika je program proučavanja STEM područja, usvajanje znanja i vještine iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta.

Djeca se koristeći njima poznatu “igračku” brzo uključuju u vježbe i na praktičan način upoznaju principe rada strojeva i sustava koji ih okružuju. Praktični rad je zapravo temelj LEGO edukacijskih radionica jer djeca aktivno usvajaju i primjenjuju znanja i vještine. Za provođenje programa koriste se  LEGO Education kompleti i koji su osmišljeni za ovakav oblik nastave, a uz njih i tableti ili računala uz posebno pripremljene tiskane radne listove i upute.

LEGO robotika je LEGO Education program koji se provodi na hrvatskom jeziku, a LEGO je razvija i koristi već 30 godina u suradnji s učiteljima i obrazovnim institucijama diljem svijeta kao što su Carnegie Mellon, Massachusetts Institute of Technology, Edinburgh, Cambridge te Fraunhofer institutom.

Kratak opis aktivnosti

Aktivnosti s djecom se provode u nekoliko pažljivo planiranih etapa:

Svaka radionica počinje motivacijskim uvodom u kojem se predstavi stvarni problem koji želimo primjenom robotike ili općenito znanosti, tehnologije, inženjerstva ili matematike riješiti.

Slijedi izgradnja modela robota. Najčešće u paru ili manjoj grupi pri čemu djeca razvijaju uz preciznost izrade modela, kreativnost, upornost i razvijanje socijalnih vještina neophodnih za suradničko učenje, a kasnije i za rad.

Nakon što je model robota izgrađen potrebno je programirati njegove funkcije i pokrenuti ga.

Potiče se rasprava o izgrađenom robotu, njegovoj funkcionalnosti i elementima, te njegova primjena u rješavanju početnog problema.

U završnom koraku izvode se sve prilagodbe i promjene na modelu ili programu koji ga pokreće. Ovo je inače najzabavniji dio jer djeca isprobaju svoje ideje na modelu.

LEGO robotika i Ogranak Matice hrvatske u Podstrani

Prve radionice LEGO robotike u Podstrani su se počele održavati od proljeća 2018. godine. Matica hrvatska je na samom početku prepoznala važnost ovakve vrste aktivnosti te je dala podršku u njihovom odvijanju.

Radionice su se održavale svake godine do pojave COVID-19.  U aktivnostima je sudjelovalo ukupno 252 učenika što je respektabilan broj djece.

Danas,  nakon brojnih izolacija i samoizolacija, otuđenja i poremećaja u odgojno-obrazovnom procesu koje je ova epidemija prouzrokovala, pokazuje se još veća potreba za LEGO robotikom kao izvannastavnom aktivnošću za djecu.

Ogranak Matice hrvatske u Podstrani nastavlja organizirati radionice LEGO robotike, te će ih u narednom periodu intenzivnije provoditi,  koliko god trenutne epidemiološke mjere to dopuste.

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)