Skip to content

U spomen na Jakova Radovčića

U spomen,

Jakov Radovčić, pok. Ignacija, 1946.- 2021.

Govor na pogrebu,

 

 

Poštovana obitelji našeg Jakova, draga rodbino, sumještani i prijatelji !

U ovom teškom  trenutku oproštaja  prisjećamo se našeg Jakova i njegovog jedinstvenog života, čiji smo i mi Kostanjci i Poljičani bili njegov dio.

Kada odlazi netko od naših dragih ljudi, tada s njima odlazi i jedan dio nas samih.

Gospodin Jakov Radovčić  (za nas kostanjce Jakiša Inkin)  počeo je svoj život prve poratne 1946. godine u obiteljskoj kući svoga djeda Jakova Radovčića  (Bukavca), ovdje usred sela Kostanja, Podstazom,  gdje se rodio i u kojoj je kući pohađao našu tadašnju pučku školu. Potom je išao na školovanje u Split, gdje je s obitelji  stanovao i završio Gimnaziju i dalje na studije geologije i palaentologije u Zagreb. Daljnji svoj razvoj temeljen na usvajanju  znanja i provođenju istraživanja, rezultiralo je  magisterijem na Sveučilištu Harvard u Sjedinjenim Američkim Državama. Postigao je značajna znanstvena postignuća  radeći na mnogim projektima, u ustanovama i institucijama, u suradnji sa znanstvenicima iz Europe i Amerike. Dao je veliki doprinos razvoju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, a poseban svoj pečat je ostavio kao autor koncepcije novog  Muzeja krapinskog pračovjeka.

Kroz sve to vrijeme obavljajući znanstvene i muzeološke projekte, objavljujući svoje knjige i radove, snimajući televizijske i radijske emisije, surađujući sa svjetskim sveučilištima  i institucijama, naš  Jakov je uvijek nosio istinsko poštivanje i ljubav prema svome selu Kostanju, Kostanjcima, prema rodbini, susjedima i prijateljima. Za njega je svaki čovjek, svaka osoba bila značajna. Rado se prisjećao svoga djetinjstva i mladenaštva, svih osoba i događaja koji su obilježili Kostanje u tom vremenu. Znao je rodoslovlja  kostanjskih obitelji, a prije par godina mu se ispunila želja da još jednom obiđe pasike u Kostanjskoj ljuti i brigove prema rijeci Cetini. Toliko je volio svoje rodno mjesto da je ugledne hrvatske i svjetske znanstvenike dovodio ovdje u obilaske naših prirodnih, kulturnih i povijesnih znamenitosti. Svakome je naglašavao de je rođen u Kostanju, da je Poljičanin, a domovina Hrvatska mu je bila je iznad svega.

 

Mnogima od nas je osobno predstavljao postavu Muzeja neandertalaca u Krapini. Jedan eksponat je za nas bio poseban. Naime, kada je za podlogu nekih atrefakata bilo potrebno postaviti zemlju, Jakov je iz naše Ljuti iz Kostanja donio zemlju koja je i danas izložena u muzeju.

Kroz cijeli njegov život provlačila se osobna nit koju je stekao odrastajući u ozračju višestoljetne poljičke tradicije i načina života. Bio je po tradicijskom poljičkom običaju brižni otac obitelji, ističući svoju suprugu Danku, sina Andreja i kći Davorku. Ponosan je bio na svoju širu obitelj  Radovčića, sve rođake, ali i sve Kostanjce, tražeći ono što nas spaja i povezuje i uvijek s pozitivnim stavom i s njegovim obaveznim osmjehom i dozom humora.   Iz njegovoga srca je samo izvirala razboritost i dobrota, kao i ljubav za sve ljude i Domovinu. Uvijek je promišljao o napretku našeg društva, o čuvanju naše povijesne i kulturne baštine i njegovanju zajedništva, pomažući uspješnom  djelovanju svih naših društava i pojedinaca.

Naše selo i župa Kostanje, i sva Poljica, su ponosni što smo živjeli s gospodinom Jakovom, hrvatskim znanstvenikom svjetskog glasa, cijenjenim palaentologom i muzealcem, koji je sa velikom žarom pratio i predstavljao svoje polje znanosti gotovo pola stoljeća.

Dragi Jakove, svi naši susreti, tvoja potpora svim našim udrugama, tvoje zalaganje za svekoliki razvoj našeg sela, naše župne zajednice, očuvanje i restauraciju crkvenih starina, manifestaciju Dani Mile Gojsalić, tvoj rad na očuvanju povjesne i kulturne baštine Poljica, uvijek su bili prožeti tvojom razboritošću, razumijevanjem istinskih vrijednosti, tvojom ljubaznošću  i odanošću , te poštivanju općeg dobra i uvažavanju svakog pojedinca.

Hvala ti Jakove, u ime svih nas ovdje okupljenih, hvala ti  za svako naše druženje koje je bilo prožeto iskrenim prijateljstvom. Hvala za ljubav koju si iskazao za Kostanje, za sve naše mještane, za Poljica i Poljičane, za našu Domovinu Hrvatsku.

Laka ti hrvatska gruda.  Počivao u miru Božjem !

 

U Kostanju, 31. srpnja 2021. godine.

Ante Radovčić

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)