Skip to content

STRAH

 

 

Živimo u vrijeme straha većega nego ikad prije kad je bilo manje znanja. Plaši nas nepoznato i neizvjesno. Bojimo se promjena, svega novog. Bježimo od žrtve i rada. Djeca su nam sve manje poželjna. Njih, najveću zemaljsku radost, doživljavamo kao opasnost, ugrožavanje vlastite egzistencije, pod kojom krivo podrazumijevamo uživanje i ugodnosti. Bojimo se materijalne neimaštine i neizvjesne budućnosti što nas tjera u ludu trku za pohlepnim stjecanjem materijalnih dobara.  Bojimo se ljudi, i susreta sa sobom. Bojimo se istine. I, iako je paradoksalno, usuđujem se reći da naš najveći strah nije strah od smrti, nego od života.

Bojimo se svega jer ne želimo živjeti. Tko se s vjerom u život vječni i svemogućeg Boga, stvoritelja svega, nesebično daje i žrtvuje, ničega ga nije strah. On se boji samo grijeha koji ga udaljuje od Boga. Stoga opravdano možemo reći da strah izvire iz egoizma, da mu je otac sotona.

Strah je samo iluzija. Nelagodan osjećaj povezan s očekivanom opasnošću. On je umišljaj, opasnost koja nam ne prijeti izvana, nego iznutra. Strah postoji samo dok nam je pažnja usmjerena na njega.

Suprotnost strahu je RADOST, a ona izvire iz ljubavi, optimizma i činjenja dobrih dijela. Svaki događaj je prilika za život, a hoće li nas on prestrašiti ili usrećiti, zavisi od našega odnosa prema njemu. Baš kao na ovoj slici; ovi ljudi su mogli ustuknuti pred hladnoćom bojeći se smrzavanja i prehlade, prevrtanja i lomova, ali oni su izabrali uživanje u zimskim radostima.

 

 

 

Citati iz Biblije:

„ Straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah; jer strah je muka, i tko se boji, nije savršen u ljubavi.“ (1 Iv 4,18)

 

„ Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji. Ta ne primiste duha robovanja da se opet bojite, nego primiste duha posinstva u kojemu kličemo: „Abba! Oče!“ (Rim 8, 14-15)

 

“Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu.”

“Ne prodaju li se dva vrapca za novčić? Pa ipak ni jedan od njih ne pada na zemlju bez Oca vašega. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se dakle! Vrjedniji ste nego mnogo vrabaca.” ( Mt 10, 28-31)

 

„ Od koljena do koljena dobrota je njegova  nad onima što se Njega boje.“

( Lk 1, 50)

 

AFORIZMI: Ivan Bašić

 

– Tko se boji Boga strah ga nije ničega drugoga.

– Iako je život s Bogom nepredvidiv, 100% je siguran.

– Smrt se pobjeđuje hvatanjem u koštac sa životom.

– Život je uvijek nesiguran. Stoga uzde života prepusti Bogu da si tako barem

u sigurnim rukama.

– Izveslaj na pučinu. Sigurnost i mir ne pruža luka.

 

Ivan Bašić

 

 

 

 

 

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)