Skip to content

Kad ste zadnji put bili u Mostaru?

 

Mostar je jedan od najsunčanijih gradova, gospodarski je i kulturni centar Hercegovine a ujedno je i  najveći grad u njoj. Smješten je na obalama zelenooke ljepotice rijeke  Neretve, kako smo joj mi Mostarci često tepali. Mostar je ljeti toliko vruć da bi mi, dok smo bili djeca, pisali prstom po rastopljenom asfaltu. Istovremeno je Neretva najhladnija rijeka na svijetu. Ime je dobio po čuvarima mostova koji su se zvali „mostari“. Stari most je zaštićen UNESCO-m i definitivno je glavno obilježje grada. U obliku je luka širokog 4 m,  30 m dugog, a ovisno o vodostaju 24-30 m visokog.  Na oba kraja završava sa dvije obrambene kule, Tarom i Hellebijom u kojima su bili carinici ili mostari. Gradnju mosta je naručio osmanski sultan Sulejman Veličanstveni 1557 godine kako bi zamijenio stari drveni viseći most koji je spajao desnu i lijevu obalu Neretve. Izgradnju mosta koja je trajala 9 godina, vodio je graditelj Hajrudin. On je pod prijetnjom smrću u slučaju neuspjeha morao izgraditi ovaj most. Legenda kaže da je Hajrudin pobjegao iz Mostara dan prije dizanja skele, plašeći se prijetnji sultana da će biti osuđen na smrt ukoliko se most sruši. Nikad nije vidio svoje djelo. A most ga je nadživio i stajao tako skoro pola stoljeća,  sve dok nije srušen u hrvatsko-bošnjačkom ratu 1993. godine. Obnovljen je 2004 godine, a dobrim dijelom je korišteno i originalno kamenje koje su domaći i strani ronioci godinama sakupljali po Neretvi. Sam oblik mosta ima svoju priču, kaže se da on predstavlja život…da sam most predstavlja jednu polovinu kruga, a njegov odraz u vodi drugu polovinu kruga, a ta cjelokupna slika predstavlja život.

Mostar možete istražiti i obići pješice sve glavne znamenitosti. Sa mosta se silazi u Kujundžiluk, to je ulica iz 16. stoljeća popločana kamenim oblutcima iz rijeke Neretve koje su izbrusili milijuni koraka, pa je kamen i po suvom vremenu vrlo sklizak. Puna je kujundžijskih radnji gdje vješti majstori obrađuju limove i prave mala umjetnička djela od bakra koje prodaju turistima. Kriva  Ćuprija  se nalazi pored Starog Mosta , izgrađena je 1558. godine  i smatra se da predstavlja njegov prototip.

Franjevačka crkva Sv. Petra i Pavla originalno je sagrađena 1866. godine   ali je tijekom rata 1992 godine srušena. Na postojećim temeljima sagrađena je nova crkva , sa najvećim zvonikom u BiH, koji se vidi sa bilo koje točke u gradu. Ostavština i utjecaj franjevaca u Hercegovini je nemjerljiv, tu se  nalazi knjižnica koja sadrži preko  50 000  zapisa i bogatu zbirku slika taliijanskih majstora iz  16. i 17. stoljeća.

Karađozbegova džamija je najstarija džamija iz 1558. god, izgrađena prema nacrtima slavnog osmanlijskog arhitekte Sinana a pod nadzorom Mehmed-bega Karađoza, brata osmanlijskog vezira Rustem-paše Opukovića. Srušena je  i u II svjetskom ratu a i u onom poslije, ali je obnovljena 2004. godine. Povezana je sa  islamskom školom (medresom), knjižnicom i  fontanom za pranje ruku (šadrvan) koje se tu nalaze.

Saborna crkva u Mostaru je sagrađena  1873 , ali je bila uništena za vrijeme rata, poslije je obnovljena i smatra se jednom od najljepših pravoslavnih crkava.

Stara gimnazija, sagrađena 1893. god u pseudomaurskom stilu, jedna od najljepših zgrada u Mostaru koja je sagrađena u doba kada je BiH bila dio Austrougarske je i moja bivša škola.  Nalazi se na Španjolskom trgu, spomen –obilježju u sjećanje na 21 poginulog vojnika za vrijeme mirovne misije u BiH.

Nakon šetnje gradom kušajte tradicionalnu hercegovačku kuhinju, svratite na kavu i ručak u nekom od tradicionalnih ili modernih restorana kojima Mostar obiluje. Osjeti se utjecaj srednjeeuropske, bliskoistočne, turske i mediteranske kuhinje. Ovisno o tome za šta ste raspoloženi, nađite sebi prikladno jelo. Ćevapi se jedu u ćevabdžinicama, ne u restoranima. Jedu se uz luk, kajmak i ajvar. Burek je tijesto punjeno sirom, mesom, špinatom ili krumpirima i predstavljaju najbolji izbor za doručak a jede se u burekdžinicama.

Stariji ljudi iz Hercegovine znaju reći da ih je othranila raštika i pura. Raštika je prava vitaminska delikatesa, to je gusta juha,  jede se žlicom a priprema se sa suhim mesom i  geršlom ili krumpirima. U Hercegovini čak postoje natjecanja u pripremi raštike, a sudjelovati na njima je pitanje časti. Japrak je hercegovačka sarma, to je mljeveno meso zamotano u listove raštike.  Svaka dobra meza počinje uštipcima koji  su tanki i hrskavi, ne smiju biti napuhani, a služe se uz pršut, sir iz mijeha i kajmak.  Pura je jelo koje se priprema dugotrajnim kuhanjem kukuruznog brašna u slanoj vodi u loncu sa dubokim dnom, uz stalno miješanje. Njegovatelji kulta prošlih vremena bi dodali na otvorenoj vatri ili u bakrenom loncu. U prijašnja vremena pura se jela iz drvene zdjele ili čanjka, uz lučnicu od kiselog mlijeka, maslaca i češnjaka, najmanje jednom tjedno. Legenda kaže da su se njome čistili zubi. Musaka je tradicionalno jelo od slojeva krumpira i mljevenog mesa, začinjene umakom od mlijeka ili jogurta sa jajima.  Sve to zalijte sa odličnom Žilavkom ili Blatinom koje su proizvod brojnih vinograda i vinarija po Hercegovini.

Za desert probajte baklavu, slasticu napravljenu od slojeva tijesta i sjeckanih oraha zalivene sa slatkim sirupom. Krempita je kremasti desert napravljen od lisnatog tijesta i debelog sloja kreme od jaja i šećera.  Tufahije se rade od kuhanih jabuka punjenih kremom od oraha, badema i  šećera, a služe se uz šlag i trešnjicu na vrhu.

Rakija je alkoholno piće koja se dobija destilacijom fermentiranog voća, bezbojna je i snažnog mirisa a najčešća su lozovača ili travarica.

Ako poželite kupiti nešto dok ste u Mostaru, možete posjetiti Mepas Mall, trenutno najveći i najmoderniji shoping centar, Prodajni Centar Mostar ili Piramidu gdje ćete naći mnoštvo modernih dućana sa kvalitetnom ponudom. Za suvenire posjetite mostarsku pijacu ili tepu, gdje možete kupiti stvari poput tepiha i ručno rađenih predmeta od bakra.

Mostar je i studentski grad pa je noćni život jako živ obzirom na ponudu noćnih klubova, kafića i barova. Možete se dobro zabaviti  uz domaću ili stranu glazbu. Često mladi iz Dalmacije dođu samo na provod u Mostar.

Mostar ima i bogat kulturno umjetnički život. Tamo se svake godine održava Mostarsko proljeće, kazališna, glazbena, filmska i umjetnička događanja pod pokroviteljstvom Matice hrvatske ciji je cilj očuvanje opstojnosti i identiteta hrvatskog naroda koji tu živi. Mostar je i grad brojnih festivala- Mostar Blues and Rock festival, Mostar summer i Mostar film festival koji se odvijaju u ljetnim mjesecima. Ovo sve su događanja od kojih svatko može nešto izabrati za sebe. Mostarski sajam je promocija hercegovačke privrede koja se održava jednom godišnje.

Skokovi sa Starog mosta je natjecanje u atraktivnim skokovima sa Starog mosta, poznati su skakači koji kao „laste „ skaču sa visine od 30 m, nemojte ovo niti pokušavati. Djeca u dobi od 10-tak godina počnu skakati s obližnjih stijena, svake godine sa sve veće i veće visine sve dok ne budu  spremni za skok s mosta u kristalnu vodu ledene Neretve. Smatra se da mladići tako dokazuju svoju zrelost. Iskusni skakači skaču u svako doba godine kao turistička atrakcija za turiste voljne platiti za takve egzibicije. Tradicija skokova je stara 452 godine. Kayaking i rafting na Neretvi su zanimljive opcije za one avanturističkog duha.  Imate veliki izbor različitih aktivnosti pa zašto ne biste posjetili Mostar?

 

Doc dr sc Zorana Ivanković Buljan, dr dent med.

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)