Skip to content

JEDRILIČARSKI KLUB PODSTRANA

 

 

Jedriličarski klub ,,Podstrana“  već punih 17  godina organizira razna sportska i kulturna događanja, kako u općini Podstrana, tako i izvan nje. Unatoč ovoj pandemiji ni te 2019. godine kad je sve krenulo, ni 2020. godine, nismo otkazivali treninge na moru, te smo pokušali, u skladu sa epidemiološkim mjerama, održavati barem  tzv. ,,hladni pogon“, odnosno organizirali smo ono što smo mogli i što nije ugrožavalo zdravlje ljudi.

Ni 2021.godina neće biti ,,Corona free“ godina, ali svi se nadamo dobrom, zdravom i dugom ljetu 2021., pogotovo zato što je angažman našeg kluba značajno povećan u tim ljetnim mjesecima budući su ljudi u ljeti više zainteresirani za vodene sportove.

I evo napokon nova sezona je tu pred vratima i mogu reći da će nam raspored biti gusto popunjen. Pa krenimo redom:

Zbog najboljih uvjeta za jedrenje na Jadranu, ove godine čak dva puta odlazimo u Bol na Braču gdje smo organizatori dviju regata. Prva regata u Bolu počinje 03. lipnja i trajati će do 06. Lipnja i važno je naglasiti da se ova regata boduje za Kup Hrvatske, pa su se prema Bolu već uputili najbolji hrvatski i slovenski surferi. Mi smo sve učinili da regata bude na najvišem nivou i sada se samo možemo nadati dobrom vremenu-toplom i sa što više vjetra i naravno, kao i što boljim rezultatima članova našeg kluba koji svake godine na natjecanjima koja se boduju za Kup Hrvatske poluče odlične rezultate.

Odmah po završetku ove regate održati ćemo tjedan intenzivnog programa jedrenja na dasci za grupu studenata Kineziološkog fakulteta u Splitu s kojim fakultetom smo još prošle godine ostvarili dobru suradnju te je naš klub postao i “nastavna baza” Kineziološkog fakulteta u Splitu, budući je ovaj fakultet odlučio svojim studentima ponuditi i izvannastavne aktivnosti te su se opredijelili upravo za naš sport-jedrenje na dasci kao jedan od fizički zahtjevnijih sportova u kojem bi studenti kineziološkog fakulteta, koji su inače svi redom fizički aktivni, mogli testirati granice svojih izdržljivosti te ujedno uživati na moru, suncu i svježem zraku.

Nadalje, nakon spomenutog intenzivnog programa za studente, ali i paralelno s njime, radimo na organizaciji PWA natjecanja koje će se u organizaciji našeg kluba, jednako kao i prošle godine, održati u Bolu na Braču i to u razdoblju od 02. do 07.srpnja ove godine. Ovo je naša druga PWA regata na Braču, koja se uz bodovanje za hrvatski kup, boduje i za svjetski PWA kup. Ali prije srpnja u Bolu, vratimo se još malo u Podstranu i to u lipanj, te podsjetimo na tradicionalno druženje koje svake godine održimo na dan Sv. Ante.

I ove godine točno na dan 13. lipnja u čast sveca zaštitnika naše Općine organiziramo regatu malih jedrilica klase „optimist“ i ,,laser“, a kako bi ova regata bila na nivou, dogovorili smo gostovanje mladih jedriličara iz svih splitskih klubova, kao i iz kluba ,,Orišac“ iz Dugog Rata. Uz jedrenje organizirati ćemo i zabavnu utrku tkz. ,,fun-race“ u kajacima i na SUP daskama u kojoj će moći sudjelovati svi. Uz cijelodnevni program na kopnu, dobru glazbu sa DJ-Jasminom, sve goste i prijatelje kluba počastit ćemo i dobrom spizom uz neizostavni poljički soparnik.

Dakle, nakon ove fešte u klubu odlazimo u Bol na Brač na PWA windsurf regatu u našoj organizaciji. Treba istaknuti da je PWA jedno od najvećih svjetskih natjecanja u windsurfingu i događanje na  kojem će prisustvovati najbolji svjetski windsurferi. Radi se i o iznimno zahtjevnoj organizaciji na kojoj je naš klub počeo raditi još u siječnju, a nadamo se da će i ove godine svi natjecatelji, posebno oni svjetskog glasa, biti zadovoljni jer to će biti velika promocija ne samo za ovaj sport, koji je nepravedno zanemarivan, već i za Hrvatsku i hrvatski turizam općenito.

Po završetku ovog natjecanja, dakle od sredine mjeseca srpnja, u planu nam je, kao i svih prethodnih godina, ponovno započeti sa školom jedrenja za djecu. Ipak je škola jedrenja za djecu naša najveća vrijednost, ali i radost i ponos. Škola jedrenja će i ove godine trajati do konca kolovoza, odnosno do početka nove školske godine, a sigurni smo, barem temeljem iskustva iz svih ovih prethodnih godina, da zainteresiranih malih polaznika neće nedostajati. Doista, ništa od svega što radimo nema smisla ako to što imamo i znamo ne prenesemo dalje, jer kao što kažu: “Na mladima svijet ostaje”. Zato ustrajemo i ove godine u školi jedrenja kako bi mlade, osobito djecu naučili osnovama jedrenja na dasci, najvažnijim sigurnosnim pravilima na moru, osnovnim “mornarskim” čvorovima, vjetrovima ovih naših područja Jadrana te osnovama vladanja na moru, a sve kako bi naši mladi kvalitetno proveli ove predstojeće ljetne mjesece i prošli “životnu školu” u tom razdoblju u kojem nemaju klasičnih školskih aktivnosti te na koncu kako bi nam pošlo za rukom da što više mladih privučemo ovom predivnom sportu.

I onda kad ljetu dođe kraj i krene nova školska godina, sezonu završavamo sa regatom za krstaše, pod nazivom ,,STARTUP EUROPE REGATTA“ . Ovu regatu organiziramo  u suradnji sa zagrebačkim inovacijskim centrom ,,ZICER“.  Cilj nam je kroz ovu regatu pokazati da pri upravljanju jedrilicom cijela posada mora biti kao jedan, kako svatko na brodu mora znati svoj dio posla, te kako svaka anomalija, odnosno odstupanje od dogovorenog, rezultira promjenom kursa broda i to često u krivom smjeru.

Kroz jedrenje nadamo se našim suradnicima pokazati koliko je bitan timski rad za uspjeh u poslu i životu općenito, a sve ostale uvjeravamo da je to zajedništvo i glavni razlog što naš klub dogodine slavi punoljetnost, tj 18 godina postojanja.

 

Nikola Aljinović

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)