Skip to content

24. Dobrojutro more

 

 

Zbog pandemije koronavirusa odgođena je većina događanja na Podstranskom kulturnom ljetu, ali su uz poštivanje epidemioloških mjera u Čitovnici u Staroj Podstrani, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (u srijedu, 5. kolovoza)  održani 24. pjesnički susreti Dobrojutro more, ove godine bez popratne zbirke stihova, pa će sljedeće godine u dvogodišnjaku biti tiskani stihova laureata i sudionika susreta za obje godine.

U ime domaćina posjetitelje je pozdravio dr. Darijo Radović, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Podstrani koja ove godine obilježava 25 godina svog plodnog rada.

Likovnu izložbu posvećenu moru, sa oko šezdesetak slika hrvatskih autora, otvorio je predsjednik likovne udruge Ante Kaštelančić iz Podstrane.

„Valja pohvaliti nastojanja matičara u Podstrani da su unatoč koroni organizirali ovu prestižnu poetsku priredbu i time promiču hrvatsku riječ o u teška vremena“ – kazao je predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, koji je Plaketu Dobrojutro more uručio ovogodišnjem laureatu Dragi Čondriću, splitskom književniku koji je objavio deset zbirki duhovnog pjesništva, za koje je dobio najvažnije hrvatske književne  nagrade (Tin Ujević, Antun Branko Šimić, Pasionska baština, Fra Martin Nedić…).

O Čondrićevu pjesništvu, s dijalozima između neba i zemlje, natopljenom biblijskim motivima, gustim metaforama, metonimijama i citatima, govorio je prof. dr. sc. Miljenko Buljac. Zahvaljujući na nagradi Čondrić je kazao da piše cijeli život, ali je tek odlaskom u mirovinu počeo objavljivati stihove, te da  u pripremi ima još četiri zbirke za koje traži nakladnika.

U programu su svoje stihove kazivali Divna Ban Bakota, Miljenko Jukić, Danica Bartulović, Nevenka Kovačević, Ivica Šušić, Mate Buljubašić, Ivan Bitanga Šujan, Ivan Bašić, Vesna Ujević i Anđelka Korčulanić. Program je vodio Mladen Vuković, a uspjelim izvedbama domoljubnih i narodnih pjesama pljesak je izmamila podstranka ženska klapa Kurjože pod ravnanjem Mirka Radana, osnovana 2006. godine.

 

Zoran Jurišić

 

 

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)