Skip to content

Klytaimestra

Ogranak Matice hrvatske – Podstrana najavljuje predstavu M. Matković ‘Klytaimestra’ s Ivanom Giove Župa u naslovnoj ulozi, koja će se održati u utorak, 29.01.2019. sati na adresi Jurasova 2, u Lučici Strožanac.

„Zvala se Klitemnestra!

Znamo: žena koja je mučki ubila svog muža Agamemnona, preljubnica zapletena u mračnu obiteljsku dramu dostojnu suvremene crne kronike provincijske štampe.
Agamemnon, njen muž, se netom vratio iz 10-ogodišnjeg rata pod Trojom kao pobjednik. Neki su govorili da ga je ubila zato što je žrtvovao njihovu malodobnu kćer Ifigeniju, kao žrtvu za ratnu sreću
pred polazak pod Troju. Drugi su govorili da ga je ubila zato jer je doveo u njihovu kuću preljubnicu Trojanku Kasandru. Treći su je nazivali pohotnom kučkom jer je za vrijeme muževa odsustva ljubovala
s Egistom iako je bila udana.
Kako bilo da bilo, činjenica jest da je Klitemnestra odlučno, bez krzmanja, sjekirom ubila svog muža, a njoj su kasnije presudila vlastita djeca, Orest i Elektra, osvetivši oca.
Činjenica je i to da će Klitemnestra ostati zapamćena kao žena dostojna prezira, koja nije shvaćala dužnosti žene prema slavi svoga muža, prema moralu svoga vremena.
Možda ćete imati malo razumijevanja, jer je to žena koja je imala hrabrosti da se suprotstavi silovitom povijesnom hodu svojim sitnim ženskim korakom, svojim snom o sreći, svojom ljubavi prema voljenom čovjeku.
Što se, dakle, može učiniti u ovome trenutku?
Možda će netko od Vas ustati u njenu obranu, a možda će samo nijemo šutjeti jer ima tama u kojima su jedino krikovi ljudski svjetionici prema kojima se kreće izranjeno ljudsko dostojanstvo.“

M.Matković

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)