Skip to content

MISTERIJ POLJIČKE ŠKRINJE

 

Uvijek kada krene priča o slavnoj Poljičkoj Kneževini, nezaobilazna je rasprava o tome što se dogodilo s kneževom škrinjom.

Dugo vremena se smatralo da ju je tadašnji Veliki knez Ivan Čović ponio sa sobom u Rusiju.

Međutim, po zapisu don Petra Mrčele (objavljenom u „Prijepisi dukala“), a kojeg je predočio Marko Mišerda u knjizi Spomenici Gornjih Poljica, vidimo da je škrinja ostala tu, čuvana od časnih ljudi da ne dođe u ruke neprijatelja i da ne bude uništeno najveće blago – poljički statut.

 

1160    1807, POLJICA. – Bilješka o škrinji poljičkoj obćenoj

Bil

č.št.z. /1807/

Bi knez od Poljica Ivan Čović kad se prosuše Poljica. Ovo neka se zna do poslidnjega vrimena ko sarani skrinju i dukale poljičke kad porobi Vrancez poljica. Odo ja, don Petar Mrčela, vidit što se radi po Poljicim. Kad izađo na Mosor: biže poljički banduri priko Ostarvice a dolačke i vikara Bana skobi na Rastovači. Trupa vrančeška na Naklicam. Upita vikara: Di je skrinja? Reče: Sakrivena e. A ja, puno smućen, uze tri druga – Stipana Šarića, Jura Vranjka, Marka Vidaka – odosmo iskat skrinju u kući Čovića. Izapsova nas Petar Čović i reče: Sakria je d. Ante Kuvačić. Kad dođosmo u dom Ante, on nas psuje više nego Čović, i reče da je je sakrio d. Andrija Proso. Kad nađosmo Prosu reče: Varga sam je na Tarpeze u gaj. Ode prid nami: u jednomu dočiću skrinju i toliku nađo robu gasku i njiove skrinje. Mi odnismo skrinju poljičku, a do ure-dvi vojska Zubanova sve ostalo. Podilismo tolike pritnje i stra da je kažemo. Odlučismo pria izgubit glavu nego kazat skrinju.

Sta po jama i u kući Jure Vranjka do godine č.št.i.z. /1807/. Poče niki šušur da će se tražit ista skrinja. Čujić za ti glas, i da iste aranbaše od ovi sela nastoje pridat je u gospodske ruke, digo skrinju u moju kuću, pak skupi one ljude od ovi sela u ponoć, da niko ne vidi, u moju kuću.

 

„Prijepisi dukala“, f. 12v /objavljeno u Bullettinu 18/1895, omot, 22, no nedovoljno precizno/

 

Mišerda, Marko. Spomenici Gornjih Poljica: pisani spomenici na području Gornjih Poljica do propasti Poljica godine 1807. (prijepisi, regesti). Priko: Udruga Poljičana „Sveti Jure“, 2003.

Pripremila: Jelena Čović

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)