Skip to content

 Konjička udruga Dalmacija Equino

 

 

Equino je vještina jahanja konja i po tome je udruga ljubitelja konja iz Splita dobila ime. Dalmacija Equino je bio ime  lake dalmatinske ilirske konjice kada je pripojena Rimskom carstvu.  Grupa ljubitelja konja s ovim imenom nastanila se u našoj općini. Predsjednik ove uistinu zanimljive udruge, Denis Zeljko proveo nas je kroz povijest ove družine. Klub je osnovan 2017. odine, a u proljeće ove klub je počeo s radom ovog proljeća. Prostor za konje u bivšem kamenolomu je izgrađen i u njemu se nalazi sedam konja a uz rijeku je još sedam.

  • Otkud uopće ideja za rad konjičkog klubu?
  • Denis – iz mladosti. Jahanjem se bavim dvadesetak godina i dugo sam se tražio adekvatan prostor u našoj županiji. Idealan prostor se ukazao u Podstrani, jedna je uz rijeku Žrnovnicu a druga na Perunu, na platou bivšeg kamenoloma. Ugruga broji 40-tak članova i taj broj se stalno povećava.
  • S čime se udruga konkretno bavi?
  • Održavamo školu jahanja za djecu i odrasle. Uz tzo imamo terenska jahanja i pripremi su terapijska jahanja za djecu i odrasle s posebnim potrebama.
  • Uz vas, koji ste evo svakodnbevno s konjima, uži krug aktivnih članova je Tu su, Joško Tijardović, tajnik, Renato Zeljko dopredsjednik, Domagoj Ostojić i Vjekoslav Bajić. Treneri su Martina Mudnić i Ema Listeš.

Zahvaljujem na potpori hrvatskog konjičkog saveza a posbo gosp. Gordanu Šebalju, glavni u Hrvatskoj za dužinske utrke.

Koje pasmine konja su kod vas u klubu
– Imamo četri Borička arapa, jedan egipatska linija arapskog konja, jednu peint mustang kolibu i welsški poni četiri i jedan mješanac quorter – arap, holštajn – bosanski brdski. Imamo i jednu posebnu dalmatinski bušak. Taj konj nije kategoriziran, pripada našem podneblju, recimo preve sinjske alke su trčane na njemu. Svi su toplokrvni konji za jahanje.

  • Vjerujem da će i kod naših mještana vaša udruga dobiti potporu i zanimanje. Kako se i tko može učlaniti i postati dio Udruge?
  • Sve podatke o radu Udruge mogu vidjeti na internetu na adresi Dalmacija equino. Tu je raspored rada i brojevi mobitela za kontakt. Bit će mi drago da se što više naših mještana uključi u rad kluba.
Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)