Skip to content

Jedriličarski klub ,,Podstrana“

Jedriličarski klub ,,Podstrana“ osnovan je 2004. godine sa svrhom širenja i promocije jedrenja u našoj Podstrani.  Nevjerovatno je da do te godine u Podstrani, koja se najvećim dijelom i nalazi uz more, nije  postojao niti jedan jedriličarski klub koji bi okupljao zaljubljenike u ovaj predivan sport.

Zbog toga je nas nekoliko zanesenjaka i zaljubljenika u jedrenje  odlučilo to promijeniti i osnovati klub koji je i nakon 14 godina još uvijek tu u Podstrani i koji je danas među najjačim windsurfing klubovima u Hrvatskoj, sa preko 60 članova, a što je najvažnije, gdje su većina baš iz našega mjesta Podstrana. Od tih 60 jedriličara, skoro pola, točnije njih 28 su djeca, koja su prošla našu školu jedrenja.  Škola jedrenja ovo ljeto trajala je više od tri mjeseca,  te smo završnom svečanošću sredinom rujna sve polaznike nagradili prigodnim diplomama. To su većinom djeca iz Podstrane, ali imali smo i dosta djece iz okolnih gradova i općina. Organiziranje škole jedrenja za djecu i edukacija najmlađih, glavni nam je cilj i slijedeće godine, i nadamo se još većem odazivu svih, a posebno najmlađih.

Kao kruna ljetnih treninga, početkom rujna, otišli smo na Državno prvenstvo u jedrenju na dasci u Zagrebu, na Jarun, i to za djecu do 12 godina, gdje je naša Klara Buzov osvojila treće mjesto u svojoj kategoriji. Petero naših najmlađih, zajedno sa Klarom, prvi put je osjetila i kako to izgleda jedriti na jezeru.

Uz edukaciju najmlađih kategorija, paralelno organiziramo i individualne tečajeve za odrasle. Za odrasle smo odredili jesen i proljeće, a sama zima rezervirana je za najupornije i najiskusnije članove kluba kojima hladnoća ni u zraku, ni u moru nikad nije predstavljala problem za surfanje.

A dugogodišnjim organiziranjem hrvatskih prvenstava u jedrenju na dasci, najbolji hrvatski i slovenski natjecatelji u ovom sportu,  već su navikli da svake godine Hrvatski kup (koji se inače sastoji od osam regata), počinje i završava u Podstrani.  Tako i ove godine, Hrvatski kup u jedrenju na dasci krenio je regatom u Podstrani 18. svibnja 2018., a završio je jesenskom regatom 23. studenog 2018. Ova natjecanja su natjecanja najvišeg stupnja, gdje se od nas tražio vrlo visoki stupanj ozbiljnosti i profesionalnosti.

Pred sami početak ljeta, 10. lipnja, u čast Sv. Ante, zaštitnika naše općine, organizirali smo cjelodnevno druženje u klubu za sve članove i prijatelje kluba. Na ovoj kulturno sportskoj priredbi, uz živu muziku i laganu zakusku, te uz iskusne instruktore kako iz našeg tako i iz susjednih klubova, prezentirali smo jedrenje na dasci (WSURF), zatim sve popularnije uspravno veslanje na velikim širokim daskama (SUP), te jedrenje na brzim katamaranima (CAT). Cijeli dan, ekipa iz JK Podstrane  spremno je sve to besplatno pokazala i prezentirala svima koji su se  taj dan zatekli u na plaži u Mutograsu.

Sredinom kolovoza, zajedno sa surf centrom „Zoo Station“ u Bolu, organizirali smo Euro kup u jedrenju na dasci, u disciplini slalom, gdje su naši natjecatelji u konkurenciji 50-tak europskih natijecatelja iz 6 europskih država,  polučili odlične rezultate. Imamo brončanu Katarinu Pelivan, u kategoriji „žene“, i maloljetnu Laru Bulić koja je također bila brončana u juniorima.

U 2019. godini, odmah po završetku školskih obveza, krećemo sa školom jedrenja za djecu i omladinu, organizirat ćemo feštu u klubu za sv. Antu, zatim u sedmom mjesecu opet smo suorganizatori (ove godine svjetskog kupa) natjecanja u jedrenju na dasci koje će se odvozit u  Bolu na Braču. Dva vikenda u listopadu slijedeće godine rezervirali smo za Državno prvenstvo u tkz. hydrofoils  jedrenju na dasci, gdje surfer jedri 50 cm poviše površine mora. Vrlo atraktivna disciplina i za same jedriličare i za gledatelje.

Za dogodine planiramo dosta događanja i druženja u klubu i oko kluba, te ste svi pozvani da svojim prisustvom ili pak članstvom u klubu, pomognete da jedrenjem privučemo sve više mladih i onih malo starijih, blizini mora i savladavanju mnogih morskih vještina.

 

Predsjednik kluba

Nikola Aljinović

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)