Skip to content

Fešta od uja

 

 

Premda početke djelovanja sežu još u 2005.- tu godinu, Udruga maslinara „Toć“ osnovana je 28.9.2007. godine s ciljem razvoja i širenja kulture uzgoja maslina. Kao i proteklih godina, i ovoga ljeta, točnije 7. srpnja 2018., ispred Čitovnice u Staroj Podstrani održana je Osma fešta od uja. Tom prigodom najboljim maslinarima uručena su priznanja, diplome i medalje.

Najbolje ulje za proteklu godinu proizveo je Ivica Karaman, te dobio zlatnu medaljuu, pehar i diplomu. Drugo mjesto osvojio je Vlado Vlašić, a treće Mario Perišić. Ispitivanje kvalitete ponuđenih uzoraka ulja provelo je Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske žuanije u Splitu, a ukupno je bilo 30 uzoraka, te je svaki uzorak dobio i svoju ocjenu kvalitete. Najviše uzoraka bilo je iz Podstrane, no bilo ih je od Poljica do Kaštela.

Udruga je za sve sudionike, goste i posjetitelje ove izuzetno popularne mjesne fešte pripremila jela koja se i ne mogu pripremiti bez maslinovog ulja: uljanik (soparnik), bakalar, crni rižot, slane inćune i sir u maslinovom ulju, te samu degustaciju maslinovog ulja. Naravno, uz glazbu i prigodni likovni ugođaj. Nastupile su ženske klape Kurjože i Ankora, muška klapa Praska i kvartet Porat, svi iz Podstrane, a u prostorijama Čitovnice LU Ante Kaštelančić izložila je ulja na platnu svojih članova na temu masline.

Dvjesto pedeset sudionika i posjetitelja ove fešte i dogodine će željno isčekivati sljedeću feštu od uja. U ime organizatora, predsjednik Udruge Toč Jozo Žanić izrazio je posebnu zahvalnost Općini Podstrana, Turističkoj zajednici Podstrana, Županiji Splitsko-dalmatinskoj, Zavodu za javno zdravstvo u Splitu, Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, Restoranu Jure, Uljari Simunić i svim volonterima koji su sudjelovali u pripremi i organizaciji ove uspjele priredbe.

 

Zoran Jurišić

Foto: Ivica Listeš

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)