Skip to content

22. pjesnički susreti DOBROJUTRO MORE

Ogranak Matice hrvatske u Podstraniizvješća

 

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza ispred zgrade Čitovnice u Gornjoj Podstrani održana je 22. kulturno-umjetnička manifestacija Dobrojutro more na kojoj je proglašena ovogodišnja laureatkinja pjesničkih susreta – profesorica i književnica Nevenka Nekić. 

Dobrojutro more je tradicionalna književna i kulturna priredba koja se od 1996. svake godine u kolovozu održava u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Podstrani i Općine Podstrana, u suradnji s Društvom hrvatskih književnika, a u spomen na hrvatske književnike Josipa Pupačića, Dragu Ivaniševića, Juru Kaštelana i Nikolu Milićevića, kojima je poljički kraj bio zavičaj, i kao takav se odrazio u njihovim književnim djelima. Inicijator ove manifestacije bio je Milan Vuković, a ime je dobila po amblematskoj pjesmi velikog poljičkog pjesnika Josipa Pupačića. U ove dvadeset i dvije godine pjesnički susreti zauzeli su jedno od središnjih mjesta na karti hrvatske kulture, a popis dosadašnjih laureata svjedoči o imenima bez kojih se ne može sastaviti ni jedna antologija suvremene hrvatske poezije.

Nakon otvaranja 74. skupne izložbe Likovne udruge ‘Ante Kaštelančić’ iz Podstrane, na kojoj se slikama predstavilo šest slikarica, nastavilo se na otvorenom gdje je krenula pjesnička riječ kojom su se pjesnici i književnici domoljubnim stihom pridružili svečanom obilježavanju vojno-redarstvene operacije Oluja i Danu domovinske zahvalnosti.

Manifestaciju su prigodnim slovom pozdravili i svojom nazočnošću uveličali predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, književni tajnik Matice hrvatske Božidar Petrač, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Podstrani dr. Darijo Radović i načelnik Općine Podstrana Mladen Bartulović zajednički je proglasivši otvorenom. U prigodnoj riječi, predsjednik DHK Đuro Vidmarović naglasio je kako je za književnike ovo prilika da se pjesmom zahvale domovini te je dokazom da imaju što kazati našem narodu koji se oduvijek samo dijelilo; taj je narod sanjao o slozi dijeleći sudbinu, i dobro i zlo. „U Domovinskom ratu pobijedila je posebna vojna jedinica koju su sačinjavali književnici i umjetnici, Art garda, dajući na taj način i riječju i djelima, svoj obol u velikoj pobjedi u slavnom našem Domovinskom ratu“ – kazao je Vidmarović.

Nazočnima se obratio i Božidar Petrač, književni tajnik MH istaknuvši: “Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti Vas u ime Središnjice Matice hrvatske, i svoje osobno i to na blagdan Dana domovinske zahvalnosti, Dana slobode, Dana hrvatskih branitelja. Ova manifestacija, kako je već rečeno, nastala je na humusu te želje da se svake godine obilježi, kako ono što je postignuto časno Olujom, tako i ono što uznosi slobodu, ali i ljepote ovoga podneblja, ljepote ovoga zavičaja.” Petrač je zatim kazao kako su pjesnici bili ti koji su održali hrvatski narod kroz stoljeća: „Nemojte to nikada zaboraviti, i oni anonimni kroz ovih zadnjih 25 godina, i pjesnici su bili ti koji su očuvali hrvatsku državnost u svijesti hrvatskog naroda. Nisu to mogli političari onako jasno i glasno, jer bili smo sputani. Ali pjesnička riječ je poslana i ona je štitila, čuvala, održavala identitet svoga naroda kroz svoj hrvatski jezik“, kazao je Petrač.

Za njima su svoje pjesme i književne priloge čitali Luko Paljetak, Danica Bartulović, Enerika Bijač, Vesna Boinović-Grubić, Miljenko Buljac, Drago Čondrić, Zdenka Čorkalo, Mirko Ćurić, Zoran Jurišić, Dunja Kalilić, Stanko Krnjić, Ivan Šarolić i Mladen Vuković, koji je i vodio program. I na kraju večernjeg dobrojutrenja velikim aplauzom proglašena je Nevenka Nekić ovogodišnjom dobitnicom Povelje Dobrojutro more Društva hrvatskih književnika, rad akademskog kipara Kažimira Hraste, koju joj je uručio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Podstrani dr. Darijo Radović.

U podužem obrazloženju nagrade Dobrojutro more za Nevenku Nekić, koji je cjelovito tiskan u ovogodišnjem zborniku pjesničkih susreta, Vidmarović je u svojoj prolegomeni za književni životopis, kazao kako je Nekić nesumnjivo danas jedna od najintrigantnijih ali i najiskrenijih književnih osobnosti u suvremenoj hrvatskoj literaturi. Rođena je u Zagrebu 1942. godine, u obitelji koja s majčine i očeve strane prezentira hrvatski etnički prostor, ali i prostor bivše Austro-Ugarske monarhije. Upravo ova vezanost uz pretke, kako bi suvremenici rekli, uz genetski kod, odredila je njezinu hrvatsku ali i europsku književnu poziciju. Istaknuo je vrijednosti njezina pjesništva, književnih ogleda, a osobito romana o bl. Alojziju Stepincu te s temama mučenika iz Domovinskog rata.

U Glazbenom programu su nastupili sopranistica Antonela Malis i Maja Vukojević uz glasovirsku pratnju Marina Limića.

(Ivica Luetić)

 

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)