Skip to content

RBA   kronologija događaja

 

U jednom od predhodnih brojeva podstranske revije opisali smo način na koji su RBA zadruge ilegalno poslovale na teritoriju naše države.Evo kratak pregled kako bi se podsjetili na predhodne događaje.

Negdje tijekom  2002.godine i 2003.godine RBA Zadruge preko svojih posrednika nudili su “povoljne kedite” na teritoriju Republike Hrvatske.To su radili preko posrednika jer na našem teritoriju nisu imali dozvolu za takvu djelatnost  te se iz istog razloga nisu mogli upisati u registar Trgovačkog suda na području  Republike Hrvatske ( da je sve bilo legalne imali bi svoje poslovnice na teritoriju naše države).Naime ,dozvola za rad nikada im nije izdata od strane NBH.Dakle,za zaključiti je da ove zadruge na teritoriju Republike Hrvatske nemaju pravnu osobnost jer zbog svega naprijed opisanog nisu mogli biti upisani u registar naših Trgovačikh sudova kao pravne osobe.Pojašnjenja radi i takvi posrednici radili su bez ikakve licence i nisu bili zaposlenici  citiranih zadruga.Dakle,za posredništvo su dobijali vrlo velike iznose,odnosno ilegalne provizije «na crno» za koje ni u jednoj državi nisu plaćali porez.

Prehodno su čelnici ovih zadruga stvorili mrežu  već pomenutih posrednika,Javnih bilježnika,odvjetnika a i ostalih suradnika za obavljanje naprijed opisnog nelegalnog posla.

Korisnicima ovih kredita (oštećenima)prvi problemi s isplatma ugovorenih dospjelih obroka za isplatu  počeli su negdje već 2005. i 2006.godine.Naime,tada su zaključili da su ugovorili kredit koji neće nikada moći isplatiti jer je ugovoreni obrok uz kamatu mnogima postajao sve veći i veći a kada su od  zadruge s kojom su ugovorili kredit tražili otplatni plan bili su iznenađane kada su vidjeli da su čitavo vrijeme plaćali samo kamate a da im dug temeljem same glavnice nije ni najmanje smanjem.Zaključili su da su potpisali ugovor o neotplativom kreditu.

Negdje,sredinom 2013.godine a već i tijekom 2012.godine za korisnike ovakvih kredita financijska situacija postaje nepodnošljiva te su se počeli bojati da će  u ovršnim postupcima ostati bez svojih najvrijednijih nekretnina.

Početkom mjeseca listopadea 2013.godine predala sam kaznenu prijavu  protiv RBA zadruga u Austirji te je spis dobilo u nadležnost  državno odvjetništvo u Grazu

Zbog nestrpljenja a i teške životne situacije za oštećene a koju su prouzročili ovi krediti došlo je i do nejedinstva među članovima udruge a sve u želji da pronađu što brže rješenje opisanog problema te se javljju ljudi koji obečavaju olako obečanu brzinu i garantiraju dob ar ishod a takva olako dana obećanja nisu dobra.

U konkretnom slučaju potrebno je istaknuti da se radi o ilegalnim zadrugama koje su poslovale ilegalno na području RH,o čemu možemo predočiti dokumentaciju.

Poipis ovih ilegalnig zadruga dostavljamo Vam u privitku i potrebno je napomenuti da se u Grazu vodi kazneni  postuak pod poslovnim brojem ST-235/13i.

Napokon u mjesecu srpnju 2017.godine upornim radom udruge KREDITNI OŠTEĆENICI pronalazi se rješenje ovih teških problema za tisuće građana Republike Hrvattske.Naime 29.srpnja 2017.godine HRVATSKI SABOR donio je Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljen u Republici Hrvatskoj s neovlaštenim vjerovnicima (N.N. br.72/17).Tekst ovog zakona izradio je vrstan pravnik i stručnjak za obvezno pravo gospodin Ivica Marković.Mladi saborski zastupnik ,gospodin Marin Škibola potrudio se je da HRVATSKI SABOR  prihvati ovaj predloženi zakon koji je stupio na snagu 29.srpnja 2017.godine i  objavljen je u Narodnim novinama br.72/17.

  Ovim zakonom opisani ugovori o kreditu direktno su proglašeni nelegalnim.

Da bi educirali oštećenike i objasnili im što im je činiti kako bi se obranili od ovih nelegalnih ugovora (autori kojih su počinili niz kaznenih djela) diljem naše države održan je niz skupova s kreditinim oštećenicima.

    Jedan od takvih,vrlo uspješnih skupova održan je kod nas u Podstrani dana 16.travnja ove godine.Skupu je bio nazočan velik broj oštećenika.Gospodin Marin Škibola ,gospodin Ivica Marković i ja u uvodnom izlaganju pojašnjavali smo odredbe citiranog zakona koji za oštećenike znači spas.Nakon ovakvog uvodnog izlaganja svatko od oštećenika mogao je postavljati pitanja o samim činjenicama i odredbama Zakona koje im nisu dovoljno jasne a uz to su mogli postavljati nam pitanja o svim specifičnim činjenicama koje se odnose na svaki pojedinačni problem.Uspjeli smo odgovoriti na sva postavljena pitanja od strane oštećenika.

   Obzirom na ozbiljnost naprijed opisanog problema,možemo slobodno reći da je ovakav skup bio vrlo uspješan,da je bilo rezultata u pojašnjavanju problema s oštećenicima.

     Zahvaljujemo svim ljudima koji su nam omogućilli da ovaj skup upravo održimo u Podstrani i na taj način doprinesemo rješavanju ovako teških životnih problema.

 

Odvjetnica Ines Bošković.Sorić

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)