Skip to content

Poetski krugovi Miljenka Jukića

 

 

Liječnik Miljenko Jukić u zreloj se dobi odlučio predstaviti svojom prvom zbirkom stihova te mu je u nakladi Ogranka matice hrvatske u Podstrani tiskana knjiga “O krugovima i drugom” koja u tri ciklusa donosi 42 pjesme u slobodnom stihu, podstmodernističkog izričaja.

“Jezik kojim Miljenko piše nije avangardan, ekspresionistički nerazumljlv. Naprotiv, premda su pjesme prepune metafora i silogizama, one su razumljive, tečne i jasne. One ostvaruju onaj prvotni pjesnički i literarni zadatak – prenijeti misao. Nije mu ni na kraj pameti razbacati riječi ili slova po papiru pokušavajući čitatelja natjerati da pronalazi šifre za odgonetavanje neodgonetivog, radije se drži postulata da je pjesma igra riječi koje moraju imati svoj smisao. Pa i kada eksperimentira, ondaje to eksperimentiranje smislom, a ne riječima. Primjer je pjesma Meditacija. No, premda je u preporukama postmoderne naputak da se stihovlje oslobodi dodatnih ukrasa, Miljenko od njih ne odustaje. I time stvara svoju poetiku, svoj pjesnički jezik. Metafore i pridjevi najznačajniji su dio njegova pjesmotvornog postupka, i po svemu i najvrjedniji. Kad se k tomu doda i poruka i poanta, onda dobivamo Miljenka Jukića, poetu koji je svoju poeziju prepustio svijetu tek onda kada je bio siguran da će zaploviti poetskim morem, i koju ni oluje ni hridi neće razbiti.” – piše u pogovoru zbirci Zoran Jurišić, hvaleći njegov književni stil i prvijenac koji će obogatiti suvremenu hrvatsku poeziju.

Jukić kao obiteljski liječnik zacjeljuje tjelesne boli svojim pacijentima, a na granici kada i medicina prestaje biti djelotvorna, čitatelju nudi duhovne tablete stihovlja u nama  i oko nas. Egzistencijalni su to pogledi pravcima u vječnost, misaona, refleksivna i intimistička poezija koja traga za našim iskonima. Autor je zaljubljenik u fiziku i i ostale prirodne znanosti, opčinjen krugom i kružnicama, traga za sponama i šumom radijusa, i noge bi mu kročile svim “smjerovima radijusima”. I tijelo je jedan krug, ono je mala zvijezda, lirski planet koji lebdi svojim izgrađenim poetskim univerzumom. Uvodni je ciklus O krugovima premrežen kvadraturom i kubikažom kruga autorove lirike, pridržavajući svemir, tinovski “zgnječen velinom neba” kada je podmetnut pod nebo, na pregazu među svjetovima, uz dvoja nebesa nad kubističkim pejzažom. Stih je izbrušen, nema viška riječi, koriste se snažne metafore i sinestezije (tišina kaplje), prate se godovi duše, svi stađuni i mjeseci godišta, uz toponime rodne Cetinske krajine do Splita i antičkih lokaliteta, dišući suzvučja klapskih napjeva i bluesa usne harmonike. Ključna, uvodna pjesma imperativima poziva na gesla duše i vesla srca, plodotvorna lutanja u nemoći usnulosti koja će nam sve podariti, što možda ipak neće biti uzalud. Autoru su vjerojatno dragi hrvatski pjesnici “krugovaši”, okupljeni oko časopisa “Krugovi”, koji su raskinuli s društvenom angažiranošću i patetikom srca i sentimenta, obnovivši artizam intelektualne kontemplacije, pouzdavajući se u jezik kao gradivno tkivo pjesme, pa je i Miljenko Jukić slamnigovski zaigran srokom u tercinama pjesme “Osjeti”, namrijevši nam na koncu antologijsku minimalističku pjesmu “Meditacija”.

Autor nije preplašen ništavilom nigdine, cigle su u njegovu pjesničkom zidu isklesane iz koncepta ništa, učestalo se koristi neodređenim zamjenicama, pridjevima i prilozima (ništa, nigdje, nikuda, nikad, niotkud, nijedni, ničiji, nikoga…) da bi utvrdio gabarite svog svemira kojim će lebdjeti misao žedna svjetla. Česte su mu također imenice tmina, mrak, tisućuijedna noć… i da se ne ugazi u lokvu svjetla autor riječju pali plam da nam zbilju posvijetli žarulja, sijalica, svjetiljka… Pjesnikova je dijagnoza: riječ je svjetiljka, a svjetiljka riječ!

Jukićev prvijenac “O krugovima i drugom!” dozrelo je poetsko voće u kojem će uživati načitani sladokusci. I slavni grčki filozof i znanstvenik Arhimed, tri stoljeća prije Krista, zamišljen nad svojim krugovima nacrtanim u pijesku, zavapio pred vojnicima: Noli turbare circulos meos! Ne dirajte moje krugove! A ja pozvah: Zaplivajmo i igrajmo se Miljenkovim krugovima!

Mladen Vuković

 

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)