Skip to content

Ferata Perunika

 

Podstrana je 21. travnja ove godine službenome popisu svojih planinarsko-avanturističkih poslastica dodala još jednu. Riječ je o klinčanome putu, među planinarima zvanom via ferrata ili samo ferata, koji su članovi Planinarskog društva Perun,Iris Adventures tim  u suradnji s  Općinom Podstrana i Turističkom zajednicom Općine Podstrana, osmislili, trasirali i izgradili na atraktivnoj južnoj stijeni Peruna. Ferata je nazvana Perunika.

U stijenu koja je do sada bila dostupna samo penjačima ugrađeni su klinovi, hvatišta, čelični kablovi i ljestve, čime je uspon, uz obveznu adekvatnu opremu, postao dostupan i onim planinarskim zaljubljenicima koji nisu pravi penjači. Ova via ferrata duga je 280 m, a premošćuje visinsku razliku od 135 m. Započinje u hrastovoj šumi podno stijene Velikog Peruna, na 308 m nadmorske visine, a završava na grebenu, na 443 m n/v.

Poseban dodatak ovoj stijenskoj avanturi je izvrstan pogled na sav prekrasni okolni prostor Peruna, Podstrane i Splita. Perunova Perunika spada u srednje teške ferate, i na ljestvici UIAA nosi oznaku PD.

Sretno se popeli!

 

Zdravka Švenda

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)