Skip to content

EKO MEDITERANSKA PREHRANA I ZDRAVLJE

 

Dosada uspješna suradnja Ekološke Udruge „EKO – SITA“ i Centra izvrsnosti „George Mateljan“ udruge „ Zdravi grad“ iz Splita, nastavljena je i u 2018. godini. Održano je predavanje pod nazivom Eko mediteranska prehrana i zdravlje 04. svibnja 2018. u Podstrani. A dogovoreno je, da se na jesen održi i radionica kuhanja u kuhinji za edukaciju Zdravog grada u Splitu.

Kao dio neprofitne organizacije George Mateljan Fondacije  (Sjedište u Seattle, Washington, USA. Misija je doprinijeti stvaranju zdravijeg svijeta, zdravim načinom prehrane. Sav rad Fondacije poduprt je nezavisnim znanstvenim istraživanjima), Centar izvrsnosti „George Mateljan“ u Splitu za edukaciju i istraživanje tradicionalne mediteranske prehrane osnovan je 2007.g., kao dar gospodina Georga Mateljana svom rodnom gradu. Cilj je, da se pojedincima i obiteljima u Dalmaciji podigne svijest o tome kako sa prehranom možemo unaprijediti svoje zdravlje, kroz oblikovanje praktičnih edukacijskih programa, predavanja, radionice kuhanja, radio emisije, suradnjom sa znanstvenim institucijama te izdavaštvom (knjige Najzdravije namirnice svijeta, Mršavljenje bez dijete, Prirodni deserti, Mediteranske najzdravije namirnice svijeta 1,2 i 3).

Suvremeni čovjek, danas može odabrati tri vrste hrane: Hranu  sa dodacima ili konvencionalnu hranu (umjetna gnojiva, pesticidi, aditivi), GMO hranu (potječe od biljaka i životinja koje imaju umetnute gene drugih biljaka i životinja, kako bi se promijenilo neko njihovo svojstvo) i Eko ili bio ili organsku hranu (bez štetnih dodataka).                                                                                                                                  Ako odaberemo konvencionalnu hranu, trebamo znati da se kod:                                                                  – biljne hrane koriste: umjetna gnojiva, pesticidi, herbicidi, insekticidi, umjetna svjetlost, zračenje…         – životinjske hrane koriste: antibiotici, hormoni, steroidi, stimulansi, vitamini, sedativi, umjetna svjetlost, zračenje hrane, neprirodna staništa…                                                                                                        – prerađene hrane koriste: pojačivači okusa, umjetne boje, okusi i mirisi, tvari za zaslađivanje, tvari za poliranje, modificirani škrobovi, konzervansi, antioksidansi, regulatori kiselosti, zgušnjivači, emulgatori, dodaci hrani za bebe…                                                                                                                         Isto tako trebamo znati, da GMO hranu ne možemo odabrati?  Ona nije označena, pa je netko drugi bira za nas! S kakvim posljedicama po zdravlje onih koji je konzumiraju, pričat će naši potomci.          Ako odaberemo eko hranu, trebamo znati da su brojna nezavisna znanstvena istraživanja dokazala da eko hrana: ne sadržava otrove, ima više hranjivih sastojaka, boljeg je okusa, podržava zdravlje konzumenata i okoliša, da ekološka poljoprivreda ne primjenjuje opasne sintetičke pesticide, herbicide, insekticide i umjetna gnojiva,da je veća sigurnost po zdravlje poljoprivrednih djelatnika, da poboljšava kakvoću tla, čuva i održava kakvoću vode i zraka, da potiče biološku raznolikost i održava biološki sustav…                                                                                                                                                      Kad to sve znamo, onda se ne moramo baš puno misliti koju ćemo hrani odabrati za bolje zdravlje nas, naše obitelji, našeg okoliša i cijele naše planete. Način na koji živimo, a osobito način na koji biramo hranu, kuhamo, jedemo i pijemo, izuzetno djeluju na naše tjelesno, duševno i osjećajno stanje odnosno na naše zdravlje.

Nezavisna znanstvena istraživanja dokazuju, da današnja prehrana (zapadna) suvremenog čovjeka koja uključuje crveno meso, mesne prerađevine – dimljeno meso, rafinirane žitarice, slatkiše, pizzu, mliječne proizvode, procesiranu hranu, prženu i pohanu hrana, nedovoljno voća, povrća i ostalih cjelovitih namirnica, daje veliki doprinos bolestima kao što su: biljezi upala, bolesti srca, infarkt, rak debelog crijeva, karcinom pluća, karcinom bubrega, karcinom prostate, karcinom dojke, karcinom endometrija, dijabetes, metabolički sindrom itd.

Isto tako nezavisna znanstvena istraživanja dokazuju, da eko- mediteranska prehrana koja kao hranu uključuje: povrće, salate, voće, ribu, cjelovite žitarice, mahunarke/grahorice, orahe/sjemenke, ekstra djevičansko maslinovo ulje, izvorska vodu i crno vino, snažno podržava zdravlje i pomaže kod: biljega upala, bolesti srca, infarkta, raka debelog crijeva, karcinoma pluća, bubrega, prostate, dojke, endometrija, dijabetesa, metaboličkog sindroma…

I na kraju umjesto  ZAKLJUČKA, preporuke nezavisnih znanstvenih istraživanja:                                           Kad god je to moguće, odaberite EKO-MEDITERANSKU PREHRANU!  Uživajte u najboljim prirodnim okusima i svim njenim blagodatima za bolje zdravlje! Naučimo birati, pripremati i kuhati namirnice! I uživajmo u zdravlju, sreći i zadovljstvu.

 

Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti „George Mateljan“

 

Split, 17.05.2018.

 

 

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)