Skip to content

10 godina Judo kluba Tempo Podstrana

 

 

Ju(nježni) – do(put) – na prijevodu s Japanskog judo znači nježan put, danas gledan više kroz prizmu sporta, no judo predstavlja više od sporta, predstavlja fizičko, psihičko i moralno usavršavanje. Upravo zato i slogan svjetske judo federacije glasi „Judo – more then sport.“

Sport vuče korijene iz 1882. kada je Jigoro Kano u Tokyu osnovao prvi „Dojo“ (dvoranu) nazvan „Kodokan“ ( u doslovnom prijevodu „mjesto za pronalazak načina“).

Vizijom te principima koje je ustanovio njegov osnivač, judo je vrlo brzo postao popularan u Japanu, a s vremenom se počeo širiti i na ostatak svijeta. Danas je judo jedan od najpopularnijih sportova na svijetu, te po nekim statistikama drugi najpopularniji sport za treniranje, odmah iza nogometa.

No, ostatak redaka posvetit ćemo našem klubu iz Podstrane, koji ove godine slavi 10 godina od osnutka.

Prije 10 godina, 2008. dvojica prijatelja, zaljubljenika u ovaj sport osnovali su klub u Podstrani sa željom i vizijom koju je baštinio i sam Jigoro Kano, a to je poticanje djece na sport i učenje vrijednostima juda, koje će im onda ostati za cijeli život. Deset godina nakon možemo reći da su uspjeli u svom naumu, jer je klub osvojio pregršt medalja, pehara i nagrada, stvorio puno prvaka, ali ono najvažnije kroz klub je prošlo tisuće djece kojima je klub pomagao steći zdrave navike i usadio im vrijednosti juda koje mogu primijeniti u svakom polju svoga života.

U ovih deset godina klub je osvojio nebrojeno medalja s natjecanja diljem Republike Hrvatske, u svojim vitrinama ima i 30-ak pehara koje su zajedničkim snagama osvojili njihovi natjecatelji. Upravo je zajedništvo jedan od razloga zašto Judo klub Tempo iz godine u godinu napreduje unatoč realnim problemima s kojima se susreće. Djeca koja su 2008. došla u klub danas su ljudi koji sada treniraju i pomažu nekoj drugoj djeci da kao i oni nekada osvajaju medalje i uživaju u ovom sportu,  i to je glavna snaga ovog kluba i sustav koji uistinu treba pohvaliti i podržati. Ovakav sustav stvorio je i prvake koji su osvajali medalje na Prvenstvima Hrvatske, te klub broji desetak tih „najvrjednijih “ medalja. Prvu medalju na Prvenstvu Hrvatske osvojio je u Zagrebu Toni Jakovac, a niz su nastavili Katarina Bogdanović, Mia Perišić, Josipa Zrno, Nika Vuco i ostali…

Gdje je klub danas? Klub danas broji nikad više članova, sve četiri grupe su popunjene, a ističu se dvije najmlađe grupe gdje se provodi odličan sportsko-odgojni plan „Judo za najmlađe“ koji je privukao veliki broj djece.

Ciljevi kluba su kao i uvijek sustavan trening i način rada koji polako uvodi djecu u natjecateljski judo i na taj način omogućava lakšu prilagodbu i duže trajanje djece u sportu. Klub osim treninga za djecu organizira i dva puta godišnje planinarske izlete, razvojna natjecanja, i razna zajednička događanja u kojim mogu sudjelovati i roditelji djece, a iz kluba najavljuju da će toga biti još i više. Još jedna stvar po kojoj je ovaj klub poznat je i možda najspektakularnije judo natjecanje u Hrvatskoj koje se održava na otvorenom! Natjecanje je nazvano po zaštitniku Podstrane svetom Anti, a Kup sv. Ante ove godine će se održati 09.06. na igralištu Osnovne škole Strožanac. JK Tempo Vas srdačno poziva da dođete i da se na taj način zajedno obilježi 10 godina od osnutka kluba.

Marin Bošnjak

 

 

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)