Skip to content

Poljičani kao povijesna vojna postrojba na Vojnom hodočašću

 

 

 

Hrvatska vojska tradicionalno prve nedjelje u listopadu hodočasti Majci božjoj bistričkoj. Ove godine 1. listopada održano je jubilarno 25. vojno hodočašće.

I ove su godine Majci Božjoj Bistričkoj hodočastili brojni pripadnici svih rodova hrvatske vojske, policije, hrvatske povijesne postrojbe, kao i branitelji i članovi njihovih obitelji, zatim stopostotni hrvatski ratni invalidi, djeca, supruge i roditelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz domovinskog rata. Misno slavlje na prostoru crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predslavio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, pobožnost Križnoga puta na bistričkoj Kalvariji predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.

Poljičani predstavljeni Udrugom Poljičana Sv. Jure Priko redovito sudjeluju u ovom hodočašću, a ove godine su primljeni u Savez povijesnih postrojbi hrvatske vojske. Ova udruga nastala je 2000. godine kada je nekoliko povijesnih postrojbi iz Požege, Dubrovnika, Karlovca, Varaždina, Osijeka, Boke Kotorske, Korčule se udružilo s ciljem očuvanja i ovog dijela naše bogate baštine.

Društvo Poljičana Sv. Jure Priko uz brojne druge aktivnosti na očuvanju baštine i tradicije drevne Poljičke knežije, i na ovaj način želi pokazati bogati doprinos Poljica Hrvatskoj baštini koje ne bi bilo da nije bilo hrabrih boraca za slobodu i opstojnost Poljica i Hrvatske…….

 

Darijo Radović

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)