Skip to content

BRANITELJSKA UDRUGA PODSTRANA

 

 

Braniteljska udruga Podstrana, zasigurno spada u svijetle primjere  okupljanja branitelja, ne samo u Podstrani već i na nivou Hrvatske. Svoji radom pokazali su da branitelji nisu negativci koji troše društveni novac već da, ukoliko se postave realni ciljevi sve se može zajedničkim radom ostvariti. Članovi udruge su samo tri godine dovršili društvene prostorije i one  su danas  jedan od najbolje uređenih društvenih prostora u našoj općini. O njima, te o radu Udruge nekoliko riječi kazat će nam predsjednik BUP- a Robert Petričević.

  • Najprije želim iskazati poštovanje Podstranskoj reviji koja naš rad prati već godinama, a također i našim mještanima, čitateljima. U glavnom, 2013. godine Braniteljska udruga Podstrana, koja je onda brojila četrdesetak članova, odlučila otići u Općinu i upitati članove općinskog vijeća mogu li nam dati na korištenje dio općinske zemlje gdje bi se družili, te po mogućnosti i izgradili sadržaje za rehabilitaciju starih ratnika. Općina je taj naš prijedlog podržala, ustupivši nam dio poljoprivrednog općinskog terena na pet godina plus mogućih još pet godina korištenja. Potpisali smo ugovor s Općinom u kojem smo prihvati određene zahtjeve koje smo do sada u potpunosti ispoštovali. Tako smo ogradili taj prostor, od nekih cca 2000 m , posadili masline i breskve kao autohtone biljke najviše zastupljene u našoj općini. Čak smo i uredili mali vrt s povrtlarskim kulturama, premda nemamo vodovod, ali smo uz pomoć vatrogasaca i taj problem riješili. Ono najvažnije slijedi: sagradili smo poljsku kućicu od 20 m kako zakon nalaže, potom smo uz kućicu postavili montažni roštilj koji se dovezen kamionom i uvijek se može odvesti. Sve to smo spojili u jednu cjelinu, a na terasu ispred kućice stavili nadstrešnicu te zatvorili aluminijskim stjenkama. Tako sada imamo oko 100 m korisnog  zatvorenog prostora za druženje i zabavu. Uz taj prostor nalazi se balotište a struju objektu daju panel ploče. Donacijama smo dobili televizor, biljar, u planu je nabava stola za stolni tenis, pikado i dr.
  • Napominjete da, bez obzira na uložene novce i vlastiti rad niste vlasnici ovog prostora.
  • Da, vlasnici svega što smo napravili je općina. Mi smo samo korisnici. Uz to moram naglasiti da smo iz Općinskoih sredstava u ovih nekoliko godina dobili cca 200 000 kuna, a da sam objekt, bez rada naših članova vrijedi oko pola milijuna kuna.
  • Dakle potrudili ste se dobiti sredstva od raznih donatora. Možete li izdvojiti najvažnije?
  • Iskreno, ne mogu. Ljudi koji su nam davali donacije žele ostati anonimni. Mi ih naravno znamo, no oni ne žele s time izlaziti u javnost. Ali im ovim putem zahvaljujem, jer bez obzira kolika bila donacija, nitko nam od onih koje smo molili za pomoć nije odbio. Mogu recimo, spomenuti Cemex iz Kašte Sućurca koji nam je donirao dio građevinskog materijala koji smo utrošili u izgradnji. Osim njih, naravno tu su i sredstva koje nam daje naša Općina na godišnjoj razini, ali pomažu i na druge načine. Evo, recimo zadnje što je Općina učinila je asfaltiranje ceste do našeg objekta.
  • Čime se još Udruga bavi osim same izgradnje?
  • Dio sredstava koje dobivamo iz općinskog proračuna trošimo planski. Recimo, plaćamo školu stranih jezika Omnia iz Podstrane za djecu branitelja slabijeg imovinskog stanja, jednom godišnje obilazimo mjesta stradavanja branitelja i civila u Domovinskom ratu, lani smo bili u Vukovaru, ove godine idemo u Dubrovnik položiti vijence na mjesto pogibije Vladimira Vukovića Vate, a  iduće godine planiramo odlazak u Bleiburg, moguće i u Vukovar. Sve ovisi o financijama, premda moram napomenuti da svi naši članovi svojim sredstvima potpomažu te odlaske, jer su ti odlasci dosta skupi, treba platiti smještaj, prijevoz, hranu. Zato se ponašamo kao dobri domaćini jer nam je svaka kuna važna. I za kraj moram naglasiti da sve što je ovdje napravljeno izgradili su članovi Udruge svojim rukama. Tu posebno moram istaći Marina Matešana koji je bio glavni građevinski operativac, te uz njega grupu zanatlija koji su izgradili ove objekte. Uz sve nas ostale članove Udruge.
  • Čestitam na ovom uspjehu, uz želju da Udruga nastavi s ovakvim radom koji je na ponos čitavoj općini Podstrana
  • Zoran jurišić.
Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)