Skip to content

Svečana sjednica općinskog vijeća

 

 

PODSTRANA – U velikoj ali prepunoj prostoriji hotela „Le Meridien Lav“održana je svečana sjednica Općinskog vijeća općine Podstrana, na kojoj je proslavljen  blagdan nebeskog zaštitnika Sv. Ante Padovanskog i  Dan općine Podstrana. Za govornicom nazočnima se najprije obratio Jugoslav Bagatin, predsjednik  općinskog viječa Opčine Podstrana i pozdravio ugledne goste, kao i članove općinskog vijeća,  ovogodišnje laureate i sve nazočne.

Potom se je nazočnima obratio  Mladen Bartulović, podstranjski načelnik, koji je u  podužem  govoru istakao realizirane projekte, postignute tijekom  svog četverogodišnjeg mandata, među kojima su: uređenje obale od ušća rijeke Žrnovnice  do lučice u Strožancu, u suradnji sa HAC-om uređena su  raskrižja magistrale D8 i Put starog sela, raskrižje D8 i Ulice don Petra Cara i raskrižje D8 i Zvonimirova ulica. Slijedi rekonstrukcija javne rasavjete 2/3 područja Opčine, izgrađena je fekalna kanalizacija na većem dijelu općine, izgrađena je oborinska odvodnja, javna rasvjeta, a u Mislavovoj ulici, u suradnji sa Vodovodom i Kanalizaciujom d.o.o.osigurana je adekvatna lokacija za izgradnju crpne stanice. Kontinuirano su se održavale nerazvrstane ceste i javne površine, odrađivana je prihrana plaža, saniran lukobran sv. Martin, objedinjeno je vlasništvo na području Miljevca u svrhu izgradnje sportskog centra, izrađen je registar nekretrnina, te strategija upravljanja imovinom, utvrđene su granice pomorskog dobra te geodetski elaborat izvedenog stanja nerazvrstanih cesta. Nabavljena su vozila za čiščenje ulica i sakupljanje otpada a kontinuirano  su se uređivali putevi i neobrađena poljoprivredna zemljišta; izgrađen je glavni projekt reciklažnog dvorišta, te vodoopskrba Gornje Podstrane te idejni projekt, te se uskoro očekuje izdavanje lokacijske dozvole za prvi dio sustava sa vodospremom  Podstrana II. U suradnji sa Agencijom Kaštelanski zaljev, u tijeku je izrada idejnog projekta za izgfadnju  crpne stanice „Don Petra Cara“. Nisu zaboravljena ni  dječja igrališta,  izgrađena na Kalinama i uz  Poljičku cestu. Pri kraju je uređenje prostora za knjižnicu „Marko Marulić“, te izmjena i dopuna plana uređenja groblja „Ban“.  Ishođena je građevinska dozvola za rekonstrukciju zgrade javne namjene u sklopu koje je predviđen smještaj novog DVD-a.(Projekt je prijavljem na EU fondove).

Posvečena je pozornost i sakralnim objektima, pa je tako obnovljena fasade i krovišta crkvice Svetog Fabijana i Sabastijana u Gornjoj Podstrani, a u tijeku je izgradnja odmarališta-vidikovca „Blue view, a  izgrađen je i strateški plan razvoja  Podstrane; a realizirana su razgraničenja naselja. Osnovan je Poduzetnički inkubator Podstrane. Omogučeno je financiranje pomočnika za djecu s posebnim potrebama u vrtičima, a omogućena je besplatna dostava udžbenika svim osnovnoiškolcima, te omogućeno je pravo na korištenje jednokratne pomoći do 2.500,00 kn, a odobreno je i 160 stipendija, a svim umirovljenicima  pokazne autobusne karte, te svim studentima se sufinancira pokazne autobusne karte sa 50%, a srednješkolcima 25%, te je organiziran i financiran prijevoz za  Gornju Podstranu.  Nakon što je  Mladen Bartulović istakao kako je ponosan na projekte koji su realizirani tijekom njegova mandata, a posebno je istakao odličnu suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom, jer su u prošlom mandatu samo na ime  sufinanciranja, za realizaciju projekata dobili  više od 1 mil Eura, ili preko 7.ooo.ooo.oo kn kuna) izvjestio je i o planu za nastavak radova na svim projektima iz komunalne, socijalne i društvene domene.

Izaslanik predsjednika  Vlade Republike Hrvatske, zastupnik u Saboru i novoizabrani župan Blaženko Boban je istakao zadovoljstvo što mu se  pružila prilika da nazoči ovoim skupu,  a kada je riječ o radu  Općinskog vijeća i mještana kao cjeline,  iz izvješća načelnika općine da se zaključiti da se radi o mnogo većoj sredini nego što je to  Podstrana, pa će i stoga  svoju pozornost posvetiti narednih mjeseci  na uspješnoj suradnji na dobrobit Općine Podstrana i njenih žitelja. U  programu su sudjelovale  mjesne klape „Ankora“ i „Praska“.

Ovo je bila prilika de se ovogodišnjim laureatima uruće  zaslužna priznanja, pa se pok. Miji Božikoviću posthumno dodjeljuje nagrada za životno djelo Općine Podstrana za životni i radni vijek posvećen očuvanju tradicijske baštine i promicanju   poljodjelstva kao glavne godspodarske grane na području  Podstrane ( nagrada je uručena njegovoj supruzi).

Počasni građanin Podstrane  postao  je Zlatko Ževrnja, dosadašnji  župan,  koji je dao izniman doprinos razvoju i promicanju  Općine Podstrane.

Osobnu nagradu dobio je gosp.Šimun Mudnić-Pulje za  izniman doprinos u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, te u razvoju  i očuvanju tradicije Općine Podstrana, i za nesebičan rad u društvenom životu Općine Podstrana.

Udruzi „Društvo Poljičana Sv. Jure“ dodjene je nagrada Općine Podstrana za izniman doprinos u očuvanju   kulturne baštine drevne Poljičke knežije, za obnavljanje poljičkih spomenika, običaja, nošnji i svega što je povezano sa drevnom  Poljičkom knežijom, koja je ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti i kulturi. Nagrada je primio Petar Rodić, Veliki poljički knez.

Gosp. Jakovu Paviću i Marku Brstilu dodijeljene su zahvalnice ostvarene sportske rezultate.

Na blagdan Sv. Ante Padovanskog  u 8 sati na mjesnom groblju Ban obavilo se polaganje vijenaca kod središnjeg križa u spomen na sve poginule za Domovinu, a potom u Strožancu  se položio vijenac palim Poljičanima koji se pali za slobodu Poljica. U Gornjoj Podstrani s početkom u 10. 30 sati služila se sveta misa uz procesiju koju je predvodio don. Ranko Vidović. župnik u Solinu. Navečer s početkom u 19 sati u Župnoj crkvi  Gospe od zdravlja, služila se sveta misa uz blagoslov djece, a sat kasnije je održan koncert mjesne limene glazbe u istoj crkvi.

Tekst i snimak: Davor GRGAT

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)