Skip to content

Ponešto o Udruzi umirovljenka

 

 

PODSTRANA -Članovi Matice umirovljenika iz Podstrane tijekom ljeta 2017. godine posjetili su Sisak, Patrinju, Brezovicu, etno selo Čigoć, Petrinju i Krašić (rodnu kuću i Crkvu gdje je službovao pok. nadbiskup Alojzije Stepinac, i potpisali se u spomen-knjigu), te puni dojmova vratili kući.

Naime, po dolasku u Sisak, nakon vrućine iz Dalmacije, ugodno smo se smjestili u hotelu „Panonija“ i već u 16 sati krenuli  u razgledavanje grada. Autobus nas je poveo do tvrđave „Stari grad“, gdje smo se  ugodno iznenadili bogatom poviješću  Siska i njegove okolice. Obzirom da ja govorim esperanto, tu priliku sam iskoristio i javio se predsjednici esperantskog društva u Petrinji, g-đi Nataši Dorosulić da dolazim, a ona je rekla kako je spremno biti nam na usluzi kao vodić, pa smo  i to koristili kao mogućnost boljeg i kvalitetnijeg komuniciranja. Tvrđava Stari grad je spomenik nulte kategorije, zavređuje da se p njoj kaže koja riječ. „Tvrđava je građena u 16. Stoljeću i to u trokutastom obliku, tako da su dvije kule veće a jedna je manja. U to vrijeme kula se nalazila na samom ušću  rijeke Kupe u Savu, a danas je udaljena i do kilometar, što govori da su se tokovi ovih rijeka toliko izmjenile. Već duže vrijeme, a poglavito danas  Kula je centralno mjesto u Sisku za čuvanje povijesne i kulturne građe ovoga grada. Danas se tvrđava koristi kao mjesto za vjenčanja i svatove.

Potom smo napustili Tvrđavu i posjetili kuću  Vjekoslava Krekera, velikog ljubitelja gramafonskih uređaja, koji nam je  demostrirao gramofone i njihove zvukove, neke i od prije stotinu godina. Mnogi smo se ovim zvucima vratili u mladost.

Premda je gosp. Vjekoslav, čovjek u poodmaklim godinama (rođ.je 1935.) nedavno je potpisao Ugovor sa Gradom o  otvaranju  Muzeja o

gramofonima, koji bi se nalazio u Rimskoj ulici, pa se po izjavama gosp.  Krekera nadamo prilikom našeg slijedećeg dolaska u Sisak posjetiti budući muzej. Sm izlet je bio jako zanimljiv. Svugdje gdje smo bili vidjeli smo zanimljive stvari, pa je sam povratak bio pun dojmova. Umirovljenici su bili zadovoljni viđenim i doživljenim pa su predložili da ovaj put što prije ponovimo.

 

Davor Grgat

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)