Skip to content

Ja sam 6387

 

 

Naš ogranak Matuce hrvatske, 27. listopada ove godine predstavio je knjigu Jakoslava Davida Rojnice pod nazivom Ja sam 6387. O knjizi su govorili Mladen Vuković, Davor Ljubičić, Zoran Jurišić i sam autor.

Ovaj roman, pisan u trećem licu, govori o vremenima komunističke vladavine kada se na robiju sudilo ljude koji bi ispričali kakav nepodoban vic, zapjevali pjesmu ili čitali nepoćudnu literaturu. Tako je i glavni lik ( tj. Autor romana) na studiju prava u Zagrebu čitao emigrantske novine te ih  dao na čitanje svojim kolegama. Čitava grupa je suđena, a četvorica osuđena na zatvorske kazne od tri do pet godina. Među njima i Jakoslav. U njemu opisuje vrijeme u istražnom zatvoru, zatvor na Golom otoku, post zatvorski život i nemogućnost zaposlenja u bivšoj državi, te kratki pasus o životu u slobodnoj Hrvatskoj. Kako je autor napomenuo: – „Želio sam zabilježiti ono što mi se dogodilo u jednoj državi totalitarnog sistema. Ono što se dogodilo meni moglo se dogoditi svakome. Tada je bio potreban samo „svjedok“ koji će te optužiti da si neprijatelj državnog poretka a „pravne“ službe bivše države sve drugo su same odrađivale“.

Ovaj roman svojom zanimljivošću bio bi idealan scenarij kakvog igranog filma. Nadajmo se da će poneko iz filmskih krugova zainteresirati za ovu temu, jer nje nema u filmovima zapadne filmske industrije, a kinematografija tzv. Istočnog bloka ovu temu tek je uzgred dotakla.

 

Zoran Jurišić

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)