Skip to content

IRSKA – NOVI ŽIVOTNI POČETAK?

IRSKA – NOVI ŽIVOTNI POČETAK?

 

Iz godine u godinu sve više mladih seli izvan okvira Lijepe naše.  Riječ je o nekoliko tisuća radno sposobnih osoba, koji godišnje „trbuhom za kruhom“  napuštaju svoje gradove u potrazi za boljom budućnošću. S diplomom u ruci, ili pak bez nje, zbog nemogućnosti  zapošljavanja, napretka, boljih primanja, ipak su primorani kucati na neke inozemne adrese. Kreću se u raznim smjerovima, od  perspektivne Njemačke, Francuske, Engleske,  pa do daleke nam Amerike i Australije. U posljednje vrijeme jedna od najplodonosnijih destinacija jest Zeleni otok, ilitiga Irska, gdje neki mjesečno zarade i trostruko višu plaću od jedne prosječne hrvatske. U to smo se i sami uvjerili razgovarajući s Trogiraninom Ivanom Čujićem i Zagrepčankom Ana-Marijom Hotom, koji su nam ispričali svoju irsku priču. Ono što je nas zanimalo jest je li život u Dublinu uistinu tako bajkovit i kako izgleda prosječan dan u gradu Vikinga.

Ana-Marijina priča započela je 2013. godine, kada se s djecom i suprugom iz Zagreba odselila u Dublin, i tim potezom postala među prvim hrvatskim obiteljima koje su u potrazi za boljim životnim uvjetima došle u ovaj grad.
Kako nam je potvrdila, u Dublin se odmah zaljubila, osobito u njegovu ležernost. Kako bi ohrabrila one koji su se „friško“ doselili, počela je pisati blog zbog kojega je postala svjetski popularna. Redci bloga „Život u Dublinu“ ispisani su inspirativnim, pozitivnim mislima, turističkim smjernicama te savjetima kako se asimilirati na novi život, u ovom slučaju, u Dublinu.

Ana-Marija je po zanimanju frizerka, a u “Irish Timesu” oslovili su je za jednu od najboljih frizerki u gradu, u što smo se i sami uvjerili. Kako nam je potvrdila, u Irskoj zarađuje gotovo trostruko višu plaću u odnosu na prosječnu hrvatsku.

– Radno vrijeme je od 10 do 19 sati, s pauzom za ručak od sat vremena. Dosta se radi, ali nakon posla često odemo na piće, što je stari običaj u Iraca koji su veoma druželjubivi. Vikendima sam slobodna i onda s obitelji uvijek idem na izlete u prirodu. Život je ovdje stvarno skladan, a uvjeti za rad su idealni – uvjerila nas je, dodavši kako nema želju uskoro se vratiti u Hrvatsku.

-Kad usporedim ovu plaću s onom hrvatskom, ponekad se upitam zašto nisam i prije otišla. Uvjeti su zbilja bolji. Hrvatska je predivna, ali treba još rasti i omogućiti ljudima da napreduju kako se ne bi morali iseljavati. Kad uspijem, odem posjetiti obitelj, a u Hrvatsku ću se tek u starosti vratiti- kazala nam je blogerica.

Svoju priču s nama je podijelio i Trogiranin Ivan Čujić, koji već četvrtu godinu odlazi na Zeleni otok raditi sezonske poslove, pa od listopada do siječnja zaradi više nego što bi u Hrvatskoj zaradio u godinu dana primajući iznadprosječnu mjesečnu plaću. Ono što je naglasio i što ga fascinira, da tamo zapošljavanja „preko veze“ gotovo da ne postoje, jer je poslovnih mogućnosti u različitim branšama bezbroj.

-Irska je zakon! Ovdje u tri mjeseca zaradim za kupnju prosječnog automobila, za koji bih u Hrvatskoj trebao dignuti kredit – priznao nam je Ivan.

Ovaj tridesetogodišnjak u četiri je godine od pomoćnika u trgovini došao do statusa poslovođe u jednom trgovačkom centru u predgrađu Dublina, a samo tjedna primanja su mu viša od prosječnih hrvatskih. Kako nam je potvrdio, radi se dosta, a najviše se troši na smještaj. Također nam je priznao da koliko god je Irska divna, bajkovita i pršti od karijerističkih mogućnosti, ipak ne bi mogao provesti cijelu godinu živeći tamo. Evo kako je sve započelo…

– Inače se bavim fotografijom i glazbom pa od toga zarađujem ljeti, u proljeće i jesen. Kako obožavam glazbu i sviranje, a u Dublinu je ulična scena dosta jaka, prije četiri godine odlučio sam se okušati tu u takvoj vrsti posla. Dobio sam sve dozvole i počeo svirati na ulici, no uskoro sam preko prijatelja iz Splita saznao za neke sezonske poslove i poslao životopis nekoliko tvrtki – kazao nam je Ivan, dodavši kako je u vrlo kratkom roku dobio posao pomoćnika u trgovini, gdje su ga podučavali o proizvodima, prodaji i općenito funkcioniranju trgovine.

– S obzirom na prvo irsko iskustvo, bio sam više nego zadovoljan. Pogotovo ako uzmem u obzir činjenicu da je to iskustvo bolje od većine dosadašnjih radnih iskustava u Hrvatskoj. U mjesec dana zaradi se gotovo tri puta više u odnosu na naš prosjek – priznao nam je mladi Trogiranin.

Ivan je iz godine u godinu napredovao te su mu nakon četiri godine ponudili da postane i poslovođa trgovačkog centra. Vodi cijeli trgovački kompleks, diktira gdje će se postavljati proizvodi, zapošljava sezonske radnike…

– To je jedan od najtraženijih sezonskih poslova u Irskoj. Već od studenog ovdje počne božićna potrošačka groznica, svi pomahnitalo kupuju i traže ukrase. Radim svaki dan gotovo cijeli dan. Počnem u sedam pa završim s poslom tek navečer, tako da slobodnog vremena baš i nemam – kazao nam je i potvrdio da to sve nadoknadi u Hrvatskoj.

Nas je zanimalo o kolikom je iznosu riječ.

– Ovdje se većina poslova isplaćuje tjedno, a za to odrađeno vrijeme dobijem minimalno 600 eura. Kad sve zbrojim, u tri mjeseca zaradim više od deset tisuća eura – priznao nam je Ivan.
Imao je priliku raditi i u drugim gradovima u Irskoj. Oduševilo ga je to što nije sve centralizirano u Dublinu, kaže da se i u ostalim gradovima jako dobro živi.

– Nije kao kod nas, gdje se sve događa u Zagrebu, gdje su i plaće nešto više u odnosu na manje gradove. U malim gradovima dobro se živi, primanja su kao i u Dublinu, negdje čak i viša, a kulturni život ne zaostaje od onoga u glavnom gradu. Uvijek se može posjetiti neka dobra izložba, pogledati predstava, otići na koncert – smatra on.

Onima koji su odlučili okušati život u Irskoj i koji traže posao savjetuje da kucaju na sva vrata, da pošalju životopise na različite adrese i tvrdi da će jedan sigurno upaliti.

Mane?

– Hm… Osim što se svakih pola sata izmijene sva godišnja doba i što zbilja dosta puše, izdvojio bih to što Irci previše piju. Čak se ni mi Hrvati ne možemo s njima mjeriti. Oni zbilja ne znaju uživati u alkoholu, pa se doslovce natječu tko će više popiti – našalio se Ivan te za kraj dodao kako mu je život ipak ljepši u Hrvatskoj, ali da je odrađivati sezonu na Zelenom otoku za mladu osobu uistinu posao iz snova.

Ana-Marija Hota kao mane izdvojila je veću stopu kriminala i narkomana koji nerijetko cirkuliraju ulicama Dublina, pa je savjetovala kako je za ugodan boravak najbitnije odabrati mirno i sigurno naselje. Osim toga, cijene najma su veoma visoke.

Silvija melić

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)