Skip to content

Imotski u dokumentima UDB-e

 

 

Dana 12.10.2017. g. u novouređenoj dvorani u zgradi općine u Podstrani, a u organizaciji Hrvatske stranke prava – Podružnica Podstrana, održalo se predstavljanje knjige autorice Blanke Matković “Imotska krajina u dokumentima Ozne, Udbe i Narodne milicije (1944.-1957.), Likvidacije i progoni“. Knjiga na oko 1000 stranica donosi arhivske dokumente o svim selima Imotske krajine od 1944. do kraja 1950-ih godina, koji su u vrijeme svog nastanka bili su označeni kao „strogo povjerljivi“ dokumenti.

Prvi dio knjige čine elaborati Narodne milicije za svako selo Imotske krajine pojedinačno te za tri stanična područja – Imotski, Zagvozd i Cista Provo. Elaborati su pripremljeni u drugoj polovici 50-ih godina prošlog stoljeća te pružaju niz podataka o prijeratnoj, ratnoj te poslijeratnoj gospodarskoj, kulturnoj, političkoj i vjerskoj situaciji u selu. Uz svaki se elaborat nalaze i prilozi koji uključuju popise likvidiranih narodnih neprijatelja, prijeratnih i poslijeratnih emigranata, pripadnika ustaških i domobranskih snaga, klera i članova crkvenog odbora itd. Također, u knjizi su uz sve elaborate Narodne milicije slagani po selima slični dodatni popisi Ozne iz 1945. i 1946., odnosno Udbe iz 1947. godine, ali samo za ona naselja za koja su takvi popisi nađeni. Drugi dio knjige sastoji se od raznih dokumenata Ozne i Udbe, kao što su primjerice popisi likvidiranih, nestalih, osuđenih, zatočenih, proganjanih, potom popisi tzv. narodnih neprijatelja, emigranata i dr. Mnogi od ovih dokumenata sačuvani su bez potpisa i pečata pa je za njih teško sa sigurnošću utvrditi kada i tko ih je sastavljao.

Autorica je istaknula kako dokumenti objavljeni u ovoj knjizi predstavljaju značajan doprinos istraživanju suvremene povijesti Imotske krajine, a mnogi od njih po prvi puta otkrivaju stvarnu sudbinu mnogih Imoćana koji su do objavljivanja ove zbirke bili tek „nestali na Križnom putu“. Oni također dokazuju da u hrvatskim arhivima postoji obilje dokumenata za čije je pronalaženje i pregledavanje potreban dugogodišnji rad, a u ovom slučaju riječ je o potpuno volonterskom radu.

Predstavljanje je bilo iznimno dobro posjećeno, a knjigu su, osim autorice, predstavili Ivan Andabak, magistar povijesti i etnologije te gradski vijećnik Nezavisne liste mladih u Solinu te Magdalena Vuković, studentica povijesti na Filozofskom fakultetu u Splitu i suradnica na izdanju. Promociju je predvodio Mate Buljubašić, pjesnik i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske.

Magdalena Vuković

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)