Skip to content

Sastanak predsjednika Ogranaka MH u Splitsko – dalmatinskoj županiji

 

 

            Vodstvo Matice hrvatske na čelu s akademikom Stjepanom Damjanovićem održalo je sastanak s predsjednicima Ogranaka MH s područja Splitsko dalmatinske županije u prostorijama Ogranka MH u Splitu. Cilj ovakvih sastanaka, koji se provode u cijeloj Hrvatskoj, je bolja suradnja središnjice s ograncima, kao i poticanje međusobne suradnje ogranaka. Tako su na ovom susretu održanom 11. studenog 2017. uz predstavnike središnjice,  predsjednika Stjepana Damjanovića, potpredsjednika Stipu Boticu i glavnog tajnika Zorislava Lukića, nazočili predstavnici sedam od jedanaest ogranaka iz naše županije. Uz domaćina, predsjednika Ogranaka u Splitu susretu su se odazvali predstavnici Trogira, Makarske, Visa, Jelse, Hvara i Podstrane.

U uvodnoj riječi predsjednik Damjanović je ukazao na potrebu Središnjice da je upoznata s planovima rada pojedinog ogranka, načinima realizacije, ali i poteškoćama na koje oni u svom radu nailaze. Isto tako, rekao je predsjednik, potrebno je da su ogranci upoznati s radom središnjice i njenih odjela, izdanjima Matice, kako bi svojim članovima i drugim zainteresiranima omogućili upoznavanje s istima, organizirali gostovanja Odjela s pojedinim temama. Matica nije samo izdavaštvo, brojna kulturna zbivanja područje su u kojem predsjednik vidi veliku mogućnost suradnje kako među ograncima, tako i između ogranaka i odjela središnjice.  Što se tiče članstva predsjednik je ukazao na netočan dojam da se članstvo matice osipa, odnosno da je staro i da odumire. U zadnje dvije godine u maticu je primljeno više od 800 novih članova, ali problem je što se događa s tim članovima godinu ili dvije nakon prijema. I tu opet dolazimo do programskih sadržaja matice koji moraju biti zanimljivi članovima. U povećanju broja članova moramo biti svjesni da je kultura zanimljiva relativno malom broju ljudi, a uz činjenicu da kulturne sadržaje nude i brojne druge ustanove, za maticu su ciljana skupina oni koji povezuju kulturno i nacionalno, odnosno oni kojima su kulturni sadržaji u službi očuvanja nacionalnog identiteta. Za poboljšanje suradnje važno je slušati jedni druge, a ne samo govoriti jer nitko nije predodređen da samo sluša, niti da samo govori. Predsjednik je ssvoje izlaganje zaključio riječima: ˝Hvala svakom pojedincu koji išta čini za djelovanje matice, hvala mu za svaki napor vrijeme i rezultat koji doprinosi radu Matice hrvatske˝.

Stipe Botica je podsjetio na značaj koji je Matica kao najstarija kulturna ustanova u Hrvatskoj imala u njenoj prošlosti. Matici je u naravi djelovanja da se njeguje najprije lokalno, regionalno i nacionalno a onda da to bude univerzalno. Prezentacija našeg djelovanja na lokalnoj razini, unutar ogranka, te potom između Ogranaka kao i u Središnjici, koliko god nam ponekad izgledala mala, doprinijet će bogatstvu djelovanja Matice hrvatske.

Glavi tajnik Zorislav Lukić je prezentirao rad ogranaka s područja naše županije, broj članova, izdavaštvo, najvažnije programske sadržaje, a potom su predstavnici prisutnih ogranaka iznijeli trenutne aktivnosti, planove kao i probleme s kojim se u svm radu susreću. Problemi su kod svih slični, uglavnom se radi o nedovoljnim financijskim sredstvima, malom broju aktivnih članova, posebno mladih, te slabom razumijevanju lokalnih vlasti za djelovanje matice. No iznijeti su i primjeri suradnje među ograncima unutar županije i van nje, dobivanja sredstava iz europskih projekata. U razgovoru koji je potom uslijedio dogovoreni su novi susreti  i predstavljanja ogranaka, te redoviti susreti svih ogranaka naše županije 2-3 puta godišnje.

 

Darijo Radović

 

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)