Skip to content

Perun u planinama

 

 

Otezao sam sa predajom ovog teksta koliko sam god mogao. Malo je nezgodno odgovoriti na pitanje „što je Planinarsko Društvo Perun radilo ove godine?“ a mi u špici sezone. Jer planinarska sezona ovdje počinje vikend poslije prve ozbiljne  kiše, i upravo smo se zagrijali na radnu temperaturu. Za ilustraciju dva vikenda prije nastanka ovog teksta gotovo kompletno članstvo osvajalo je vrh na Dinari, dok je ostatak imao radnu akciju. Vikend nakon tog jedna je ekipa četiri dana švrljala po i oko Troglava, druga osvajala najviši vrh Hrvatske – Sinjal, treća penjala novu feratu u Omišu a četvrta čistila Hrastovinu. I još smo imali predstavnika na biciklijadi na Hvaru. Tko zna gdje ćemo sve osvanuti dok ovaj tekst dođe do čitatelja.

No odnekud moramo krenuti pa zašto ne od početka. Godina je krenula standardno, malo izleti, malo čišćenje Hrastovine – što se pokazalo krucijalnim nešto kasnije, obnavljanje staza, transport materijala na buduće sklonište. Početkom proljeća dobili smo ponudu koju nismo mogli odbiti; naime, HGSS u svrhu sigurnosti ali i promidžbe izdaje planinarske karte određenih područja pa je tako i naš Perun došao na red. Na inicijativu prijateljske nam udruge „Žrvanj“ odlučili smo ustanoviti kružnu stazu preko našeg dijela Peruna. Problem je bio što je karta bila pred samim tiskom i trebalo je požuriti. Ekipa je zavrnula rukave i, uz svesrdnu pomoć udruge Žrvanj, za nekoliko tjedana odradila posao od cijele sezone. Staza, koja je sad očišćena i označena vodi od kamenoloma uzvodno rijekom kroz Žrnovnicu, zatim uz jarugu potoka Vilar, kroz povijest i prapovijest, pred Srinjinama skreće na padinu Peruna i lagano uzbrdo vodi na kapelicu Svetog Jure, odakle se kroz Hrastovinu spušta nazad do kamenoloma. Stazu neću opisivati, rezervirajte sunčanu nedjelju, uzmite malo hrane i puno vode, parkirajte su u kamenolomu i krenite…

Na blagdan Jurjevo održali smo još jedne, sad bi se moglo reći i tradicionalne dane Otvorenih Vrata Planinarskog društva Perun, uz vođene ture po Perunu, izložbu fotografija na otvorenome, planinarskim grahom i veselicom do kasno u noć.

Ljeto nas je pomalo zaskočilo, no izleti, bilo društveni, bilo individualni, baš kao ni posjeti festivalima i manifestacijama nisu izostali. Bilo nas je od Cetinske Krajine do Crne Gore, i svugdje smo osvjetlali obraz.

I onda je došao požar. Manje-više svi članovi su pokupili opremu i krenuli samoinicijativno na gašenja. Bilo nas je od Hrastovine, obronaka Peruna, doslovno smo spašavali kuće na Žminjači i Žrnovnici, da bi se naknadno prebacili na Mosor te gore, zajedno sa nama sličnima obranili planinarski dom Umberto Girometta i Lugarnicu. Koristim priliku ukazati na činjenicu da je mila nam i draga Hrastovina, mjesto utočišta i odmora od radnih akcija, kojeg redovito čistimo ostalo gotovo neokrznuto stihijom. Sve uokolo, sva borovina, brnistra i nesređena hrastovina je izgorjela ali naša šuma, čistog tla i prohodna prošla je tek sa manjom štetom. Nadležnima na znanje. Ne znam kako i da li će se organizirati preventivno prorjeđivanje šume na našem Perunu, no zajednica može računati na naše vrijedne ruke i volontersko srce.

Da svedem aktivnosti na razumljiv jezik; planinarili smo od Velebita do Bosne i Crne Gore, Biokovu, Mosoru, Kamešnici, Dinari, Svilaji i gdje sve ne. Penjalište raste i ako sad naveden broj smjerova do trenutka kad ovaj tekst izađe iz tiska već će biti bar dva tri više. Radovi na klinčanom putu iz Hrastovine na buduće sklonište idu sigurno i polako, pripremaju se info ploće, zakloni i odmorišta na penjalištu, a ogromna hrpa žala polako se premješta sa podnožja na greben, gdje će u dogledno vrijeme niknuti i sklonište, prvo na našem brdu.

Od akcija na kojima smo sudjelovali volio bih napomenuti sudjelovanje i pomoć kod triju avanturističkih utrka, postavljanje umjetne stijene u Veloj Luci na Vela Luka outdoor utrci, bilo je ispomoći kod raznih akcija čišćenja i uređivanja okoliša, izvjestan broj članova pomagao je u akcijama spašavanja, uređivali smo staze na i oko Peruna, postavljali i popravljali putokaze.

Da rezimiram, Planinarsko Društvo Perun, zadovoljno je i sretno postignutim u 2017-toj, a ako vas je ovaj tekst zagolicao možete nam se pridružiti svake srijede oko sedam navečer u prostorijama Matice Hrvatske u Lučici Strožanac. A možete nas, naravno, pratiti i na Facebooku.

 

Petar Čorić

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)