Nino Car

 

 

Kao predstavnik Sv. Martina u turizmu razgovarali smo s Ninom Carom, dugogodišnjim turističkim radnikom.

  • Moj otac Ivan Car, se počeo baviti turizmom 1960- godine. Prve godine kad je otvorena Jadranska magistrala došli su i prvi gosti, trebala im je viza za Jugoslaviju. Kuća je napravljena 1953. i bila je prva s kupatilom u Podstrani. Imala je bunar i pumpu, te WC u kući. Prvi gosti bili su Austrijanci. Hranili smo goste negdje do 1970. g. poslije su se samo izdavale sobe. Imali smo tri sobe i mogle su primiti tri obitelji. Koristili su kamin u dvorištu. Austrijanci su dolazili sve do 1990.g. a poslije toga nam dolaze uglavnom gosti iz Slovačke i Poljske.
  • Možete li usporediti sadašnje goste s negdašnjim?
  • Stari gosti bili su manjih prohtjeva i bili su veće platežne moći. Nekada se čekalo u Pitomciji ili u Javoru kad će se osloboditi stol. Današnji gosti su gosti pizze i fast fooda. Nemam ništa protiv sadašnjih gostiju, znam da se vremena mijenjaju, ali ponosan sam što sam uspio sačuvati goste koji dolaze u mene već 57. godina. Ove godine došla je obitelj s četiri generacije. Bilo ih je šesnaest članova. Baka, kćeri, sinovi, nevjeste, unuci i praunuci. Pozvao sam predstavnike TZ Podstrana da nam se pridruže na ručku, no, vjerojatno su imali drugog važnijeg posla te nisu došli. Žao mi je, jer se ta priča mogla iskoristiti za reklamu turizma u Podstrani.
  • Turizam u Podstrani glavna je privredna grana. Što bi se, po vama trebalo učiniti da se on digne na još veću razinu?
  • Prije svega treba ukinuti ovakve ribarske večeri, jer na njih turisti ne dolaze. Na njih dođu mještani, ali turista na njima nema. Nema se ni animatora. Recimo Ivica Car ( Muva) ima agenciju s kojom puni brodove gostima. Da njih nema ne bi za turiste bilo nikakve atrakcije. Gosti nemaju gdje ići. U fast fudovima ima ćevapa i piletine, ali nema gavuna i girica. A znam da to turisti traže, jer piletinu imaju i kod kuće. Na moru nema ribe. Nema suvenirnice, nema se gdje kupiti razglednica, a kamoli neki lokalni suvenir.
  • Kako produžiti turističku sezonu?
  • Sezona traje do desetog mjeseca. I više se plaža ne čisti ni održava. Kako će se onda produžiti sezona? Recimo, još jedna stvar. Nema zabrane gradnje u ljetnim mjesecima. Nisu sada apartmani samo uz more, ima ih do kraja Podstrane. A strojevi bruje i tjeraju goste. U Gornjoj Podstrani u ljetnim mjesecima dnevna potražnja za vodom bila je deset cisterni, a vozile su se dnevno četiri. Samo u Gornjoj Podstrani sad ima 14 bazena, ljudi su se posvetili turizmu, a nema ni vode ni kanalizacije. Ondje kod Banića skuplja se smeće. Gore Čistoća neće da ide, a smeće se kupi tri put u tjednu. U ljetnim mjesecima smeće se mora kupiti i po nekoliko puta na dan. Jer toliko je otpada. Na plaži se kante za smeće premale, i sami komunalci se na njih žale, trebaju kante od sto litara, jer se onda smeće ne bi rasipalo po plaži. A reciklažu ne treba spominjati, sve na kraju završi u jednom kontejneru. Pa onda problem s psima. Postoje table ali nitko se ne pridržava. Evo ovdje kod mene svaka kuća ima psa. I samo ga puste na plažu. Svaki dan bi u ljetnim gužvama trebali izići na plažu komunalni inspektor i vidjeti zašto nema kemijskog WC – a. Zašto nema kabina za presvlačenje, zašto tuševi ne rade. Stavili su tuš na plaćanje a nije spojen na vodu. Ljudi ubacuju kovanice a nigdje vode. Da dalje ne navodim.
  • Dakle dosta je primjedbi s vaše strane?
  • A gdje je svojatanje plaže? Ja sam platio, tko mi što može. Ležaljke se navečer moraju pokupiti i ujutro staviti samo ležaljke koje će gost koristiti. A ne na plažu raširiti pedeset ležaljki, ne može proći ni pješak, ni bicikl, ni kolica.
  • Nadajmo se da će se vaše primjedbe otkloniti barem do početka iduće sezone, ako već ne postoji želja da Podstrana bude turističko mjesto tijekom čitave godine.

Zoran Jurišić

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.