Skip to content

USPIJEŠNO PRIVEDENA KRAJU HUMANITARNI PROJEKT ‘KRUG PRIJATELJSTVA’

ČLANAK ZA NOVI BROJ REVIJE:

 

Piše: Dražen Vlašić, predsjednik Rotary kluba Solin

ROTARIANCI NA DJELU

prikupili više od milijun kuna za Zavod neurokirurgije KBC-a Split

 

U četvrtak 12.10.2017. je na Zavodu za neurokirurgiju, Klinike za kirurgiju KBC-a Split organizirana mala svečanost prigodom završetka dobrotvorne akcije “Krug prijateljstva” tijekom koje je za splitsku neurokirurgiju prikupljeno 1,13 milijuna kuna. U ovoj humanitarnoj akciji sudjelovala je i naša Općina Podstrana, doniravši 30.000 kuna.Voditelj ovog humanitarnog projekta ‘Krug prijateljstva’ je istaknuti rotarianac Danijel Jozić (Guverner nomini) inače i član Matice hrvatske i to našeg Ogranka u Podstrani.

 

U ime rotarijanaca svečanosti je uveličao svojom prisutnošću prof. drGoran Račić, specijalist otorinolaringologije u mirovini, koji je bio izaslanik Dubravka Kušete, guvernera “Rotary districta 1913 Hrvatska”. Cijelu svečanost je obilježila završna rijeć gospodina Mije Rogulja iz “Rotary” kluba Kaštela, koji je cijelu ovu priču završio rečenicom “Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može”. Dakle, kad smo jedinstveni, mi smo u mogučnost napraviti „čuda“! Takvog jedinstva nam danas treba više negoli ikada do sada.

Treba istakniti da su u ovaj humanitarni projekt uložena značajna novčana sredstva iz „vana“, tj. da nije bilo međunarodne “Rotary fondacije” ova humanitarna akcije bi bila sa mnogo skromnijim učinkom. Naime, iz te fondacije su dobivena velika novčana sredstva.

Prikupljenim sredstvima ROTARY klubovi Solin, Kaštela, Split i nizozemski Heerenveena su za neurokirurgiju kupili novi stereotaksijski uređaj koji je nužan za obavljanje biopsije mozga i moždanih tumora (kompatibilan je ct uređaju i magenstskj rezonanciji), sustav tabularnih retraktora. Osim toga kupljeno je i 28 specijalnih bolničkih kreveta, kao i tri monitora za praćenje vitalnih životnih funkcija pacijenata, a dio prikupljenih sredstava je uložen u edukaciju liječnika, koji će raditi sa tim stereotaksijskim uređajem. Naime u suradnji sa “Rotary” klubom liječnici – neurokirurzi će odlaziti u Nizozemsku, gdje će u Centru za izvrsnost obavljati dodatnu edukaciju. Inače, kroz ambulantu splitske neurokirurgije godišnje “prođe” oko 12 tisuća pacijenata, kroz Hitni kirurški prijam KBC-a Split njih još oko 3500 tisuće, dok splitski neurokirurzi godišnje obave između 600 i 700 operativnih zahvata.

 

Nakon primopredaje opreme pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KBC Split, dr. Vlatko Ledenko, zahvalio se rotariancima na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta jer je od prikupljenog novca kupljena oprema koja je odjelu neurokirurgije najpotrebnija, a uz to su neurokirurzi dobili mogućnost usavršavanja jer je edukacija kadra isto tako važna.

Nadalje, dr. Vlatko Ledenko zahvalio se i HNK Hajduku, koji je kompletni prihod od “Bile noći” namijenio obnovi neurokirurgije.

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u KBC-u Split, Anton Marović. ocijenio je kako je riječ o izuzetno vrijednoj donaciji splitskoj bolnici koju treba promatrati kao završnu akciju obnove neurokirurgije stradale u požaru u rujnu 2015. godine. Zahvalio se Rotary klubovima koji su dali veliki doprinos, s obzirom da se od donacije kupila vrhunska oprema.

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)