Skip to content

Župski zbor Gospe od zdravlja opet u metropoli

 

 

Nakon nekoliko uspješno održanih  koncerata  Mješovitog zbora Župe Gospe od zdravlja u našoj metropoli, naš je crkveni zbor u organizaciji HKU Pjevana baština iz Zagreba održao 26.rujna 2017. godine u Zagrebu (velika dvorana Matice hrvatske) predstavljanje multimedijalnog izdanja „PODSTRANA – GLAGOLJAŠKO PUČKO CRKVENO PJEVANJE U SPLITSKO-MAKARSKOJ NADBISKUPIJI“. Multimedijalno izdanje(monografija, 2 CD-a i 2 DVD-a) uz nastup Župskog zbora Gospe od zdravlja  i klape Praska iz Podstrane, predstavili su voditelj programa ujedno i  predsjednik HKU Pjevana

 baština dr.sc. Dragan Nimac, dr.sc. Ivan Botica povjesničar i kroatist sa Staroslavenskog instituta, u ime Matice hrvatske dr.Damir Zorić etnolog, tj. Stjepan Sučić u njegovo ime te Antun Tomislav Šaban  tajnik Hrvatskog društva skladatelja.

Uvodno je gosp. Nimac pozdravio sve nazočne a posebno  povjesničara     dr.sc. Anđelka Mijatovića,  povjesničara prof.   Josipa Jurčevića, znanstvenika prof. Emilija Marina, sve nazočne profesore Instituta za etnologiju i folkloristiku a posebno etnomuzikologa dr.sc. Joška Čaletu koji je bio glavni voditelj izrade našeg multimedija, te sve ostale uzvanike kao i članove Župskog zbora i klape Praska iz Podstrane. Veliku pa i najveću ulogu u ovom projektu odradila je č.s. Klara Pavlović koja je prepoznala kvalitetu pjevača a još više kvalitetu pjevane crkvene baštine u Podstrani.

To bogatstvo tradicijske glagoljaške pjevane baštine   željela je ostaviti  budučim naraštajima na ponos i čuvanje od zaborava. Ne smije se zaboraviti ni doprinos gosp. Ljube Stipišića Delmate koji je već prije dvadesetak godina s muškim Zborom Župe Gospe od zdravlja snimio CD s istom tematikom. Naše novo izdanje ovog multimedija dokaz je da pučko glagoljaško pjevanje u Podstrani pljeni pažnju struke i zaljubljenika u tradiciju kao i izvorno skladanje i pjevanje klapske pjesme.

Mario Tomasović

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)