Skip to content

Uredništvu PODSTRANSKE REVIJE

 

Po g. Mariu Tomasović dobio sam zadnji broj Podstranske revije što me je razveselilo,  jer sam bar malo „zavirio“ u Mjesto gdje sam proveo dobar broj godina kao župnik; veselio se duhovnom i materijalnom napretku cijelog mjesta. Ipak moram reći da sam se iznenadio, da ne kažem ražalostio, kad sam pročitao tekst o prodaji Stare škole. Zato Vam šaljem ovo priopćenje da ga u cjelosti objavite u narednom broju Vaše Revije.

U Vašoj Reviji br. 33. Lipanj 2017. Donesen je razgovor g. Zorana Jurišić s g. Stipom Brajičić: Prvi ekološki OPG u Podstrani. U tom razgovoru, među ostalim, iznesen je niz netočnosti tj. neistina u vezi s prodajom Stare škole u Gornjoj Podstrani.

Budući da sam ja, u to vrijeme, bio župnik u župi Gospe od zdravlja u Podstrani, iznesenim tvrdnjama u navedenom tekstu, izravno sam prikazan kao onaj koji je, ne samo sudjelovao, nego kao glavni (kao župnik) koji je vodio „mutnu prodaju“.

Da malo iznesem kontekst oko prodaje stare škole. Župi je, u povratu oduzete imovine u vrijeme komunizma, vraćena „Čitovnica“ i Stara škola. Župsko crkovinarstvo je u to vrijeme bilo pred kupnjom zemljišta kod nove župske crkve za gradnju župske kuće i dvorane za pastoralno djelovanje. Crkovinarstvo je zatražilo od Nadbiskupskog Ordinarijata   u Splitu dozvolu za prodaju Stare škole. Nadbiskupski Ordinarijat je dozvolio prodaju. Inače radi istinske informacije, g. Stipe Brajičić nije bio član ŽPV-a u to vrijeme niti ikada za vrijeme moga župnikovanja.

Prodaja je javno najavljena u župskoj crkvi. Na dan održavanja javnih ponuda, a to nije nikako bilo istog dana kad je najavljen, došlo je nekoliko zainteresiranih koji su se nadmetali svojim ponudama. Najveća ponuda bila je od g. Keruma, pa je uzet kao onaj nudi najveću cijenu. Na dražbi, osim župnika, bili su i neki članovi ŽPV-a te nešto znatiželjnika.

Dakle, nije se radilo o nikakvom „nalogu“, o nikakvoj „političkoj odluci“, o nikakvoj „najavi na jutarnjoj misi, a na večernjoj javljeno da je prodano“. Tada, u ostalom, i nije bilo večernje mise! Jer ovako  prikazana prodaja Stare škole, u Vašoj Reviji, ukazuje da je prodaja obavljena pod sumnjivim okolnostima, što je u potpunosti netočno, tj.  neistinito.

Uz izraze poštovanja lijepo Vas pozdravljam.     Don Ante Vrbatović

———————————————————————————                                           Don Ante Vrbatović, župnik u miru, 21000 Split, Zrinskofrankopanska 14 tel. 406-922

Split, 10. 09. 2017.

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)