Skip to content

HRVATSKI MIR, OPROST I SJEĆANJE

 

Već petu godinu za redom obilježavajući 23. kolovoz Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, uz najbližu subotu tome datumu, a ove 2017. na 19.kolovoza služena je sveta misa na Groblju mira na Bilima, uz koju je po prvi put bio obred ukopa zemnih ostataka žrtava komunističkog totalitarizma.

Svetu misu služio je provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Miljenko Šteko uz koncelebraciju don Željka Maića, fra Miljenka Stojića i drugih svećenika.

I nije slučajno da su baš Bile odabrani da budu tlo koje će u svojim stoljećima napaćenim njedrima prigrliti kosti žrtava, jer stojeći na vjetrometini između Mostara, Goranaca, Bogodola, Mostarskog Graca, između Hercegovačko-neretvanske i Zapadno-hercegovačke županije, čije je tlo natopljeno krvi domoljuba koji su branili svoju vjeru i svoje hrvatsko tlo.

Na obred ukopa položeni su u novoizgrađenu kosturnicu zemni ostaci 111 žrtava drugoga svjetskoga rata i poraća, a koji su pobijeni od predstavnika totalitarnog komunističkog režima, te bačeni u razne jame, škripine i ostala stratišta, ubijenih bez suđenja, a kojima su nerijetko raseljene i prognane čitave obitelji ili i same bivale žrtvama, te ih nije imao tko ni identificirati, niti tražiti.

Kroz nemilosrdni komunistički režim za hrvatski narod o ovim zločinima se ni smjelo govoriti a zločinci su sve činili kako bi te zločine zataškali. „Svaki čovjek zavrjeđuje dostojanstven pokop i mjesto gdje će mu se zapaliti svjeća“, rekao je fra Miljenko Stojić, Vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, dopredsjednik i povjerenik Povjerenstva za mostarsko-duvanjsku i trebinjsko-mrkansku biskupiju, koja djeluje pri Komisiji za hrvatski martirologij Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH.

Izaslanik hrvatskog premijera i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas izrazio je suosjećanje, te pozvao na utvrđivanje istine. U govoru je podsjetio i na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana ističući da je vrijeme da se prestane s povijesnim krivotvorinama i izrazi počast žrtvama svih totalitarnih režima.

 

Voditelj Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a BiH Ilija Vrljić u svom obraćanju zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli u izgradnji kompleksa Groblja mira, posebno ističući predsjedavajućeg Predsjednika BIH Draga Čovića, kao i načelnike općina u kojima rade Povjerenstva za istraživanje, uglavnom volontirajući, te Ministrastvo financija BiH i FBIH kao i druge institucije koje su pomogle, te sve gospodarstvenike koji su prepoznali ovaj plemeniti cilj.

 

Vijence su položili i zapalili svijeće predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović sa najbližim suradnicima, zajedno sa izaslanstvom RH predvođeno Zvonkom Milasom, izaslanikom premijera Andreja Plenkovića, te Milijanom Brkićem izaslanikom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Ovome dostojanstvenom obilježavanju Dana sjećanja za žrtve totalitarnih režima, koji je organizirao Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, nazočili su brojni predstavnici hrvatskog naroda iz institucija vlasti, kulturnog života, gospodarstvenici i predstavnici brojnih udruga kako iz BiH tako i RH.

 

Hvale vrijednoj inicijativi za poticanje mira, oprosta i sjećanja na žrtvama komunizma, nacizma i fašizma, također su nazočili i predstavnici udruge Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BIH, dajući punu podršku gradnji Groblja mira, planiranoga kao najvećeg groblja u Europi te hrvatskog nacionalnog i međunarodnog spomen područja.

Anita Martinac

 

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)