Skip to content

PETNAESTA SMOTRA KLAPA U PODSTRANI

 

Kao dio obilježavanja blagdana Velike Gospe, u dvorištu crkve Gospe u Siti, evo već po petnaesti put održana je smotra Dalmatinskih klapa. Priredbu su otvorili u ime organizatora Ogranka Matice hrvatske u Podstrani, dr. Darijo Radović i načelnik općine Mladen Bartulović. U uvodnoj najavi voditeljica Edita Lučić Jelić je istakla:
– Tradicija ljubitelja klapskog pjevanja počela je u Podstrani 2003. godine, najprije u ljetnikovcu obitelji Cindro, a potom u dvorištu crkve Gospe u Siti. Ovaj koncert, kao dio bogatog podstranskog kulturnog ljeta, ovaj put je završni dio višednevnog slavlja kojom se u crkvi Gospe u Siti u Strožancu obilježava blagdan Velike Gospe, koji se od davnina na području Podstrane slavi upravo na ovom mjestu. Prije četrnaest godina kada su ovi susreti započeti uz potporu velikog čovjeka i počasnog građanina Podstrane, pok. maestra Ljube Stipišića Delmate, na području Podstrane nije djelovala ni jedna klapa, a kao što znate sada imamo tri vrlo uspješne i nagradama ovjenčane klape. Ove godine u finalima festivala klapa u Omišu nastupile su ženske klape Kurjože i Ankora, te muška klapa Praska. Klapa Ankora osvojila je prvu nagradu publike i treću nagradu žirija, a Praska drugu nagradu publike i treću žirija. To nisu u stanju napraviti ni veliki gradovi, a evo, maloj Podstrani je pošlo za rukom.
U predivnoj kolovoškoj noći nastupile su i pjesmom podarile prepuno crkveno dvorište klape: Ankora, Kurjože i Praska iz Podstrane, Rusula, Sv. Mihovil i Kolura iz Splita, Sv. Luka iz Otoka, Pasika iz Kostanja, te Čiovo s Čiova.

 
Klapa Praska
Klapa Kurjože
Klapa Ankora
Klapa Kolura
Klapa  Sv. Luka
Klapa Čiovo
Klapa Pasika
klapa Rusula
Klapa Sv. Mihovil
Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)