Skip to content

28. Dobrojutrenje u Podstrani

Iza nas je 28. izdanje kulturno-umjetničke manifestacije Dobrojutro more. Povodom obilježavanja Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, a u sklopu Podstranskoga kulturnog ljeta tradicionalno se održava ova manifestacija.

Bogat dvodnevni program započeo je 3. kolovoza kada je predstavljanje knjige Marija Tomasovića, Pjesnici Podstrani okupilo zaljubljenike u podstransko Dobrojutrenje i sve prisutne vratilo na same početke ove manifestacije. Uz samog autora knjigu su predstavile Hrvojka Mihanović-Salopek, predsjednica Društva hrvatskih književnika i Margarita Kelava, autorica predgovora i dugogodišnja djelatnica u kulturi. Program večeri vodila je Divna Ban Bakota, a o zaslugama autora u prikupljanju ove vrijedne knjižne građe govorile su predstavljačice emotivno se prisjećajući svih onih zbog kojih Dobrojutro more postoji gotovo tri desetljeća, a posebno ističući laureate i pjesnike zbog kojih plaketa Dobrojutro more ima posebno mjesto među srodnim pjesničkim nagradama.

Kako ova manifestacija sjedinjuje razne umjetnosti, Likovna udruga Ante Kaštelančić priredila je izložbu Perun i perunike, a član Dragan Stojković obratio se prisutnima pojašnjavajući značenje i vezu ovog nacionalnog cvijeta i Peruna. U glazbenom dijelu večeri gitaristički virtuoz i drag gost Podstrane Petar Čulić izveo je tri skladbe među kojima i svoju autorsku More na stihove Josipa Pupačića po kojima manifestacija i nosi naziv. 

Svoje stihove uvrštene u zbirku čitali su autori Mario Tomasović i Zoran Jurišić, a prozu Luka Paljetka, Jakše Fiamenga i Enesa Kiševića Divna Ban Bakota i Jelena Karaman.

Ponešto vizualno, ponešto akustično, a sve za dušu. Čak se i kiša, koja je zaprijetila na samom početku večeri, na vrijeme povukla i prepustila čarima umjetnosti sve prisutne u ovom perivoju. Sam ambijent ljetnikovca Cindro dovoljan je preduvjet jednoj čarobnoj ljetnoj večeri. Prva večer bila je odlična najava programa koji je upriličen sutradan 4. kolovoza u Gornjoj Podstrani.

Prije umjetničkog dijela večeri, u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije fra Stipe Nimac održao je svetu misu zadušnicu u čast svih preminulih sudionika – pjesnika i organizatora ove manifestacije.

Uslijedilo je otvorenje likovne izložbe Posvećeno moru. Radovi članova Likovne udruge Ante Kaštelančić izloženi su u prostoru stare Čitovnice.

Centralni program, pjesnički susret upriličen je u dvorištu ispred Čitovnice na ljetnoj pozornici. Program je vodio Mladen Vuković. Na samom početku prisutnima su se obratili predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Podstrani Mario Tomasović, Lidija Marić Banje, izaslanica načelnika Općine Podstrana te Zdravka Švenda, predsjednica TZ Podstrana. Glazben gost bila je klapa Praska.

Uslijedilo je predstavljanje pjesnika sudionika ovogodišnjeg Dobrojutrenja. Svojim domoljubnim, intimnim i romantičnim stihovima prisutne su očarali redom kojim su nastupali:

Nađan Dumanić, Goran Protega, Božidar Brezinščak Bagola, Anita Martinac, Lidija Bajuk, Mirko Čurić i Drago Čondrić. Vrhunac večeri bilo je svečano proglašenje laureatkinje ove 28. kulturno-umjetničke manifestacije i dobitnice plakete Dobrojutro more – Božice Jelušić. I nakon 50. obljetnice književnog djelovanja stvaralačka i životna energija gospođe Jelušić ne jenjava čemu je potvrda i ovo (jedno od rijetkih koje nije primila) priznaje. 

Pjesnici sudionici manifestacije i vjerna publika svjedoci su da Dobrojutrenje još itekako živi u Podstrani.

Podijelite na:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)